Кольо Парамов: 85% от печалбите на банките са от такси, няма кой да ги озапти

Кольо Парамов: 85% от печалбите на банките са от такси, няма кой да ги озапти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.12.2023
  • Сподели:

При нас матрицата е обърната с главата надолу. Допреди четири години търговските банки имаха годишна печалба около 1 млрд. лв., а от две години тя е вече 2 млрд. лв. Тази печалба, която идва от повишаването на таксите, не им прави чест, защото липсва контролът на Европейската централна банка. Ако ние през 2008-2009 г. бяхме приели еврото, щеше да има абсолютен ред по отношение на движението на всякакви пари.

 

 

Това коментира финансистът Кольо Парамов по повод новината, че финансовите институции у нас за пореден път вдигат драстично таксите си, и то предколедно. Поскъпват както услуги като внасяне е теглене на пари в брой, така и услуги по поддръжка на разплащателните сметки. 

„Така ще е, докато не влезем в Еврозоната. Забележете каква е пропорцията – на запад 70% от печалбата на банките идва от лихвите по раздадените кредити. В България 75-85% от печалбата на трезорите идва от таксите. И никой не иска да го признае!

И няма кой да ги озапти, защото няма принципи на релейност между централната банка и търговските банки. Докато ЕЦБ е жестока – там не можеш да вдигнеш нищо, без ЕЦБ на 5-тата минута да знае това”, отсече Парамов.

Той сподели, че в момента е в Лондон и подчерта, че във Великобритания подобни такси няма.

„Тази слободия, която я има в България, я няма в никоя европейска държава! Те идват, решават нещо днес и казват – 68 ст., 80 ст. за това теглене, за другото теглене… И един пенсионер, като направи 20 тегленията, си дава 12 лв. - вместо да си купи 1 кг свински бут. Това е цялата демагогия”, обрисува ситуацията Кольо Парамов.

Той обаче не е единственият, който алармира за абсурда по отношение на банковите услуги у нас.

„3 млрд. лв. печалба е нищо за банките. И дрането продължава. Пред широко затворените очи на Сглобка и Регулатор. Впрочем, във Великобритания и повечето страни от ЕС такива такси за теглене на пари и други от сорта изобщо няма. За сметка на това Асен Василев подари на нашите Данък Банка, но те продължават за искат още и още, и още”,

негодува във фейсбук и Даниел Божилов от Български съюз за директна демокрация.

Станете почитател на Класа