Шейховете вземат Yettel

Шейховете вземат Yettel
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.02.2024
  • Сподели:

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Emirates Telecommunications Group Company PJSC (e&) да придобие бизнеса на Yettel и Cetin в България от PPF.

 

 

Решението на регулатора е част от процеса по излизането на чешката група от телеком бизнеса в нашата страна, Унгария, Словакия и Сърбия в ползва на компанията от ОАЕ.

В хода на производството един от конкурентите на Yettel у нас - Vivacom, е изразил опасения, че e& всъщност ще контролира два от трите телекома у нас заради отношенията си с A1.

Комисията обаче не е открила доказателства за това.

Решението е взето на 15 февруари, но беше публикувано едва днес, пише Money.bg.

В мотивите към решението се посочва, че e& към момента не управлява телекомуникационни мрежи и няма съществени бизнес операции в ЕС извън предоставяне на роуминг на едро и терминиране на повиквания на мрежови оператори в евросъюза. Компанията има договори и с трите телекома у нас, като работи без посредници

и няма възможност или стимул да ограничава достъпа до пазара в България,

посочват от комисията.

"Пазарното положение на "Йеттел България" на пазара на мобилни гласови телефонни услуги на дребно е съпоставимо с това на другите двама мобилни оператори, а при фиксираните гласови телефонни услуги на дребно делът му е далеч по-нисък от този на историческия оператор "Виваком България" ЕАД и на "А1 България" ЕАД. С оглед на изложеното Комисията приема, че в резултат на планираната сделка консолидираната група

няма да има нито способност, нито стимул за ограничаване на ефективната конкуренция

на вертикално засегнатите пазари на едро", пишат от КЗК.

В хода на ускореното проучване от Vivacom са изразили опасения, че има риск "e& потенциално да влияе върху вземането на решения от основния конкурент на пазара на телекомуникационни услуги на дребно - "А1 България" ЕАД", чрез нарастващото си дялово участие във Vodafone Group Plc".

От телекома посочват, че "(а) e&, чрез своето миноритарно участие във Водафон и по силата на Споразумение за взаимоотношения от 11 май 2023 г., сключено между e& и "Водафон", упражнява контрол върху "Водафон" и (б) от своя страна, "Водафон" упражнява контрол върху A1 силата на сключено споразумение за партньорство".

Сегашното решение подлежи на обжалване в съда.

Станете почитател на Класа