Акция „Укрити данъци”: НАП тръгва на масови проверки в ресторантите

Акция „Укрити данъци”: НАП тръгва на масови проверки в ресторантите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.02.2024
  • Сподели:

НАП с нова акция, насочена към ресторантьори, които укриват данъци. На този фон, доклад на Световната банка констатира, че по-ниската ставка за ДДС в част от отраслите в България води до загуби за държавния бюджет.

 

 

Приходната агенция започна масирана кампания, която цели да събере задълженията на ресторантьори, които умишлено искат да избегнат плащането на данъци.

„От информацията, която виждаме от фискалните устройства, става ясно, че те реализират сериозен оборот. В същото време не го декларират, нямат имущество, за да приложим принудително събиране. Нищо не постъпва от запорираните сметки”, твърди Боряна Жилова, зам.-изпълнителен директор на НАП.

От Агенцията допълват, че отказът на някои ресторантьори да сътрудничат е довел до принудително изземане на оборота в касите на определени заведения. В резултат на това някои ресторанти започнали да сътрудничат на НАП.

„Друга категория лица се покриха, смениха си фирмите, преустановиха дейността с надеждата, че след края на проверките ще си продължат по стария начин. Към тях ще сме безкомпромисни”, категорична е Жилова.

На този фон последният доклад на Световната банка посочва, че по-ниският данък, който продължава да важи за някои отрасли, включително ресторантите, води до загуби за държавния бюджет.

„Нашата препоръка е подобен тип преференции, които назад в годините бяха навременни, освен да са навременни, да се прекратяват, когато вече от тях няма нужда”, обясни Десислава Николова, старши експерт към Световната банка.

От Българската асоциация на заведенията коментираха за NOVA, че действията на Приходната агенция са тенденциозни и водят до представяне на бранша в лоша светлина. Не са съгласни и че намалената ставка води до щета за бюджета.

„В общите вноски се формира един паритет спрямо нивата от 2019 година. Да, откъм ДДС наистина сме внесли по-малко, но сме внесли повече осигуровки и корпоративен данък. Загуба няма”, твърди Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

От Финансовото министерство коментираха чрез писмена позиция, че становището на Световната банка не посочва слаба събираемост на Приходната агенция, а по-скоро нуждата от реформи във финансовия сектор и обръщане на негативната демографска тенденция.

Станете почитател на Класа