Наемите за офис площи в София втори по спад в ЕС

Цените на наемите за офиси в София достигат ново дъно за последните 12 месеца.
На второ място сме след Дъблин с понижение от почти 11% спрямо стойностите от предишната година според доклад на консултантската компания CB Richard Ellis за третото тримесечие на годината. В сравнение с нивата от април-юни спадът е с 1,72%. Спрямо пиковите стойности преди кризата цената в момента е с почти 22% по-ниска. Водач в негативната ранглиста е Дъблин с 12,56% годишно понижение. След София се нареждат Барселона, Мадрид и Лион съответно с 9,30%, 8,47% и 8%.
На другия полюс застават пазарите за наемане на офиси в Западна Европа. Те също бяха засегнати от кризата, но започнаха своето бавно възстановяване. Лондон дори се нарежда на първо място в Европа по развитие на пазара. Повишението на цените в лондонското Сити е с 25% за последното тримесечие спрямо предишната година. В Уест енд обаче възходът е по-скромен и достига едва до 6,25% в сравнение с миналата година. Въпреки добрите темпове нивата в Ситито остават с над 19% по-ниски от пиковите стойности за последните 3 години. На практика средната цена е надминала сумата от 650 EUR за кв. м в центъра на Лондон и надвишава 1050 EUR за кв. м в Уест енд. Тенденциите за двата района са за развитие и увеличение на наемите за офис площи и през остатъка от годината според водещи консултанти. Повечето европейски пазари също са отбелязали ръст - Брюксел, Осло, Берлин, съответно със 7,55%, 6,67% и 5%, или са останали стабилни, без промяна.
Според консултантите инвеститорите предпочитат сега да вложат средствата си в първокласни активи и търсенето е само за най-качествените офиси в най-престижните локации, които в този момент могат да се договорят на по-ниски цени. Затова те смятат, че тенденциите на пазара ще се запазят без особени промени и в бъдеще.


Падаме с 21 места по привлекателност за инвестиции в недвижимости

София пада с 21 места до 93-то по привлекателност за инвестиции в имоти според доклад на LaSalle Investment Management, цитиран от Investor.bg. Предишната година София беше класирана на 72-ро място, но заради рецесията тук много страни от Централна и Източна Европа ни задминаха. Отново челното място в класацията заема Лондон, следван от Москва и Мюнхен. Според експертите британската икономика се възстановява с бързи темпове и това е причината Лондон да оглави класацията.

Станете почитател на Класа