Купувачите се насочват към жилища до метростанциите

Купувачите на имоти предпочитат квартали, които са с добра локация и са в близост до метростанции, независимо дали е налична спирка, или предстои да бъде открита с пускането на втория метродиаметър през 2012 г. Това съобщиха експерти от компанията за недвижими имоти „Адрес“. Калоян Богданов, маркетинг мениджър на дружеството, обясни, че в момента клиентите избират апартаменти в квартали като „Дианабад“, „Младост“, „Мусагеница“, “Овча купел“ и „Надежда“, защото там цените са по-ниски. В тези райони се очертава и тенденция за недостиг на най-търсения клас апартаменти, а именно 2-стайните.
Според експертите кварталите като „Изгрев“, „Изток“ и „Лозенец“ губят привлекателност заради надценените стойности на имотите. Те губят и ще продължат да са на загуба, защото разликата до центъра с метрото от по-далечните квартали е само 2 минути, посочи Богданов.
Инфраструктурата, метрото в столицата, парковете в близост до обектите, санирането на сградите и дори велоалеите ще бъдат фактори, които привличат купувачите към дадена недвижимост, коментираха експерти в бранша. Въпреки че все още не се отразява като тенденция, според брокерите имотите около бъдещите лъчове на метрото ще повишават цената си за сметка на южните квартали.


Магазините по търговските улици са отлична инвестиция

Магазините по търговските улици са силно подценени в момента и са отлична възможност за инвестиция. Това коментира Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена“. Според него скоро ще дойде моментът, в който потребителите на моловете ще се насочат отново към магазините по улиците в големите градове. Експертът посочи и пазара на земя като много добра инвестиция, тъй като в момента се намира в най-ниската си точка. Луксозните имоти в центъра на големите градове са друга ниша за инвестиции. Като пример Иванов даде района на Докторската градина в София, в който сделки могат да се сключат при цени около 1300-1500 евро за кв. м сега, докато преди 3-4 години равнището е било двойно - около 2500-3000 евро за кв. м.

Станете почитател на Класа