София пада с 10 места по цени на офис наеми

София пада с цели 10 места в класацията на консултантската компания, специализирана в недвижимите имоти, Cushman & Wakefield за наемите на офиси в централните бизнес зони, съобщиха от техния стратегически партньор у нас Forton International. Със 187 евро на кв. м средна цена за наем на офис площи, централната бизнес зона на София се нарежда на 65-о мястоот общо 68 града, включени в подреждането за 2011 г. През 2010 г. по същия критерий София е била на 55-о място. По цени извън централните бизнес зони столицата е на 43-то място със 131 евро на кв. м.
В глобалната класация на първо място се нарежда Хонконг с 1931 евро на кв. м. Градът се изкачва с две позиции спрямо 2010 г. Втори е лондонският квартал Уест Енд със средни нива за наем на офис от 1872 евро на кв. м. Трети по данни на Cushman & Wakefield е Токио с 1334 евро на кв. м. Тези три града са и единствените, в които нивата през годината са били над 1000 евро на кв. м.
„Основна причина за ниската позиция на София е фактът, че у нас през изминалата година наемните нива регистрират допълнителен спад от 9% спрямо 2009 г., докато при повечето сравними страни около нас в класацията те вече бележат ръст. Прибалтийските републики например, които бяха зад нас в дъното на класацията след двуцифрения си спад на БВП през 2009 г., през 2010 г. регистрират сериозно нарастване на наемите”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър офис площи във Forton International. „Двата основни фактора, които промениха тренда и в момента движат наемните нива нагоре в различните части на света – ограничено предлагане и/или устойчиво икономическо възстановяване, в България все още не са налице. Разбира се, активизирането на офис наемателите и положителните макроикономически сигнали от увеличения износ през последните месеци на миналата година ни дават основания да вярваме, че скоро и у нас трендът може да се промени“, допълва Кайзеров.
Общата оценка на анализаторите от Cushman&Wakefield е, че пазарът на офис площи в София през 2010 г. е пренаситен откъм предлагане, а търсенето е все още слабо. Обемът първокласни офис площи продължава да расте и въпреки слабото повишение на търсенето е възможно да се очаква допълнителен натиск върху наемните нива, се посочва още в доклада.
В съседна Гърция анализаторите отчитат най-високото от 5 години насам ниво на незаети офис площи (над 8%). Въпреки спада на цените с 3% през тази година се очаква пазарът да остане слаб, а активността на наемателите да бъде движена от понижението на цените и рационализацията на пространствата. Без промяна според Cushman&Wakefield ще остане пазарът в румънската столица Букурещ.

Станете почитател на Класа