Столичната "Витоша" е 28 пъти по-евтина от "Пето авеню" в Ню Йорк

Софийският булевард „Витоша“ е паднал с една позиция в класацията на търговските улици в света на Cushman&Wakefield, представена в България от Forton International. Улицата е вече 52-ра, докато година по-рано е заемала 51-вата позиция. Така за втора поредна година „Витоша“ остава извън Топ 50 - през 2009 г. улицата бе на 40-о място, сочат още данните на Cushman&Wakefield.
В световен мащаб „Пето авеню” в Ню Йорк и през тази година остава най-скъпата търговска улица, а парижката „Шан-з-Елизе” отнася приза за Европа. Средните наемни нива на „Пето авеню” са 1392 евро на кв. м месечно. Втората позиция се заема от „Козуей бей” в Хонгконг с наем от 1202 евро на кв. м на месец. На трето място остава „Гинза” в Токио със среден наем 645 евро на кв. м. Средните наемни нива в българската столица пък са близо двадесет и осем пъти по-ниски спрямо нюйоркската търговска улица – 50 евро на кв. м месечно.
Пазарът на търговски площи у нас остава без съществена промяна през последната година, притиснат от ниското потребление, което рефлектира негативно върху търсенето и води до увеличаване на процента свободни площи, коментират експертите. Определени търговци се възползваха от ниските наемни нива и предприеха релокация, но най-активни остават хранителните и дискаунт вериги, които търсят добри локации за продажба на бързооборотни стоки. Наемите на търговските улици в страната са паднали с 10 до 25% през 2010 г. От началото на 2011 г. се наблюдава стабилизиране, сочи още докладът на Cushman&Wakefield.
„c в момента не е атрактивен за търговците заради активните ремонтни работи, които водят до проблеми с инфраструктурата и пряко влияят върху комфорта на потребителите. В резултат се отчита значителен спад в потреблението и това на фона на увеличеното предлагане на атрактивни търговски площи в столичните молове. Друга причина за високия процент свободни площи на основната ни търговска улица са високите цени на добрите локации, които не отговарят на приходите на търговците”, коментира Димитър Киферов, мениджър „Търговски площи“ във Forton International. „ Очаквам в дългосрочен план бул. „Витоша” да остане предпочитано място за т.нар. flagship (ключови) магазини както на българските, така и на международните търговци, тъй като по данни на Столична община след приключването на работата по метростанцията ще спре и движението на трамваите и улицата ще стане напълно пешеходна.
В световен мащаб наемните нива отчитат стабилен ръст от над 5%, а в Европа – с 1,9%. Над 80% от страните в изследването отчитат растеж или задържане на наемите. Това е значително подобрение спрямо миналата година, когато близо 35% от страните са били с понижение в наемните нива. Гърция заема 22-ро място при 19-о през 2010 г., а Румъния се е качила с една позиция и вече заема 46-о място.

Станете почитател на Класа