С 40% се свиха инвестициите в недвижимости в Европа

Преките инвестиции в бизнес имоти в Европа ще достигнат близо 70 млрд. евро през 2009 г., сочи ново проучване на Jones Lang LaSalle (JLL). Четвъртото тримесечие на годината се очертава като най-силното със сделки за близо 25 млрд. евро. Но въпреки нарастването на активността общите годишни обеми са с 40% по-малки от 2008 г., посочват от консултантската компания.
„Инвестиционните пазари на бизнес имоти в Европа вече преодоляха най-ниската точка на една от най-тежките икономически кризи в съвременния свят. Инвеститорското доверие се подобри значително спрямо историческите дъна от началото на 2009 г. През 2010 г. очакваме още повишения на транзакционната активност от до 20% спрямо нивата от 2009-а, което означава около 85 млрд. евро следващата година (приемайки, че няма нови значителни икономически сътресения)“, казва Крис Стейвли, директор „Европейски капиталови пазари“ в компанията, цитиран от PropertyEU.
Великобритания остава най-активният пазар в региона – 25 млрд. евро са преките инвестиции в имоти на Острова през тази година, което е 38% от общата активност в Европа през годината.
Според данни на Aberdeen Property Investors, компания, която управлява активи за 25 милиарда евро в първите три тримесечия на 2009 г., в европейски имоти са инвестирани 43,3 милиарда евро, а в третото тримесечие е регистриран ръст от 35% спрямо предходното. Растежът до голяма степен е бил подхранван от германските и международните инвеститори, които са се фокусирали върху Великобритания. Там 80% от инвестициите в деветте месеца до септември са били от чуждестранни купувачи.
Лондон продължава да демонстрира високи нива на ликвидност, въпреки че става все по-конкурентен пазар за инвеститорите и се оформя недостиг на първокласни инвестиционни продукти. Вторият по големина пазар, доминиран от местни институции, е Германия, където през 2009 г. са сключени сделки за над 10 млрд. евро, отчитат от JLL.
Припомняме, че през тази година инвеститорите в имоти в Европа се преориентираха към финансови и икономически стабилни градове, избягвайки старата слава на пазарни центрове. Според проучване на консултантската компания от септември за първи път от 2005 г. насам Лондон не е на челната позиция в класацията. А на първите три места по привлекателност се наредиха Мюнхен, Париж и Стокхолм. По мнение на експертите германският град ще покаже много по-голяма устойчивост към ефектите от глобалната криза благодарение на диверсификация на икономиката си.

Станете почитател на Класа