Джеб Буш - какво се съдържа в едно име?

Ако Републиканската партия можеше да създаде идеален кандидат за президентските избори догодина, нейните стратези биха взели бивш губернатор от голям щат с решаващо значение, биха наблегнали на опита му в частния сектор и на консервативните му възгледи по социалните въпроси, а после биха програмирали неговия или нейния мозък така, че да говори еднакво добре и английски, и испански. Такъв човек съществува и миналата седмица бе обиколка в Европа. Ако не се казваше Буш, Джеб - бившият губернатор на Флорида - сега щеше да има щастието да бъде за републиканците също тъй неизбежният кандидат, какъвто е Хилари Клинтън за демократите.

Така или иначе, прочутото фамилно име, което оповестява, че той е син на един президент и брат на друг, все пак има някои предимства. Различните политически организации, свързани с Буш, вече се хвърлиха да харчат плашещи суми за кампанията му. Когато Буш беше в Германия, макар да е бил само губернатор на щат и никога да не е заемал длъжност във Вашингтон, самата Ангела Меркел с удоволствие се срещна с него, с с човек, който - поне заради законите за федералното предизборно финансиране - все още се опитва да реши дали да се кандидатира. Тази фикция няма нужда да продължава още дълго: на 15 юни Буш ще обяви кандидатурата си в Маями.

Въпреки европейската си обиколка Буш не се различава във възгледите си за външната политика от основната част от републиканците, а вижданията му в тази област едва ли ще бъдат определящи за неговата кампания. Но представянето му като изкарал два мандата губернатор на Флорида до голяма степен може да има определящо значение. Има две версии за времето на Буш в Талахаси. Според първата той е твърд консерватор, който оряза данъците, изобретателно разшири правата на притежателите на оръжия, ограничи възможността за аборт, премахна расовите квоти в щатските университети и въведе най-голямата програма за училищни ваучъри в страната.

Според втората версия Буш е прагматик, който с радост позволи на данъкоплатците във Флорида да осигурят стимули на предприятията да се преместят в щата, взе малко федерални пари, за да възстанови природния резерват Евърглейдс, и увеличи разходите за образование. Буш казва, че на един републикански кандидат може да му се наложи да "загуби първичните, за да спечели общите" избори. Но в неговата биография има достатъчно неща, които да дадат по нещо почти на всеки.

Някои противоречия са необходими, за да успееш в партия, която съчетава социалния консерватизъм и подкрепящите бизнеса политики, но постигането на правилната смес е изкуство. В сърцевината на републиканизма на Буш е убеждението, че държавата работи най-добре, когато намесата й е малка, и че предприемаческият капитализъм е двигателят на обществото, казва Клинт Болик, написал заедно с него книга за имиграцията.

Множество изтъкнати републиканци могат да кажат, че въодушевлението им от частния сектор датира от срещи с либертариански автори в колежа. Буш е придобил своето по по-прагматичен път. Той побързал да вземе диплома от Тексаския университет, преди да отиде да работи в банка във Венецуела, а после в строителна фирма в Маями, заявявайки, че възнамерява да стане много богат.

При първата си кампания за губернатор през 1994 г. Буш беше нетърпелив. Той обяви намерението си да "взриви" държавните ведомства и се опита да направи проблем от възрастта на своя противник ("Вече сме в 90-те" беше доста повтарян предизборен лозунг), но загуби от човек, който в телевизионен дебат се сравни със стара миеща се мечка. През 1998 г. щатът и кандидатът вече се бяха сближили. Южняшката простоватост не беше толкова полезна във Флорида, колкото способността да говориш на испаноезичните жители, и Буш се кандидатира като по-консенсусна фигура. Той работеше с Градската лига на Маями за създаване на чартърно училище в беден квартал, населен с чернокожи (училището затвори през 2008 г.). Избра да се състезава в двойка с кандидат, подкрепящ правото на жените да избират дали да правят аборт. И спечели лесно, получавайки 61 процента от гласовете на испаноезичното население - благодарение отчасти на съпругата си от латиноамерикански произход.

След като зае длъжността, Буш намери начин да угажда и на двете крила на своята партия, без да отблъсква останалата част от Флорида. Неговата администрация въведе закон за самоотбраната с огнестрелни оръжия, който освободи притежателите на огнестрелни оръжия от задължението да отстъпват, ако се чувстват заплашени; позволи на хората с разрешителни да носят скрити огнестрелни оръжия в други щати да ги внесат във Флорида, без да ги обявяват; и принуди местата, продаващи разрешителни за лов и риболов, да предлагат регистрация за избори. Едно особено изобретателно решение, харесало се на основната маса от поддръжници, включваше законопроект за защита на стрелбище в окръг Пинелас от съдебно преследване по силата на законодателство за околната среда. Буш не беше толкова враждебен към клиниките за аборти, колкото някои републикански губернатори, но репутацията му на човек, подкрепящ правото на жените да избират дали да правят аборт, беше опетнена от ужасяващия случай на Тери Скиаво - жена, прекарала 13 години на животоподдържащи системи. Вместо да остави спорът между членовете на семейството на Скиаво за нейното бъдеще да бъде уреден от съдилищата, Буш намеси своята канцелария, убеждавайки законодателите да прокарат закон, съгласно който отново да бъде вкарана хранителна тръба в стомаха й.

Това, че консервативните убеждения на някой с подобна биография би трябвало да бъдат поставени под въпрос от други републиканци, говори наистина много за това колко склонна към подозрения е станала партията след избирането на Барак Обама - година след като Буш напусна поста във Флорида. Когато се стреми да бъде избран, един член на фамилията Буш често трябва да се дистанцира от другите със същото име. Когато се кандидатира за сенатор през 1964 г., бащата на Джеб - Джордж Х. У. Буш - остави да се разчуе, че за разлика от баща си той не подкрепя законодателството за гражданските права. Когато се кандидатира за президент, Джордж У. даде да се разбере, че вярва в данъчните съкращения, които баща му, както много добре помнеха хората, беше заклеймил като "вуду икономика". За Джеб Буш грешката, която никога не бива да бъде повтаряна, не е войната в Ирак, а консерватизмът на голямата държавна намеса, при който федералните разходи и заеми рязко се увеличиха при управлението на брат му.

Флорида, която няма данък върху доходите и разчита на данъци върху имуществото и продажбите, е нарочно пестелива. И през двата си мандата Буш оряза данъците и намали щатската администрация с 13 000 души. Но към края на втория му мандат кранчетата бяха пуснати. Щатските разходи се увеличиха с 45 процента между 1999 и 2007 г. - през това време цените се повишиха с 24 процента, а населението на щата също нарасна със 17 процента. "Републиканските губернатори обичат данъчните съкращения, защото те са доста забележими", казва Крис Едуардс от либертарианския изследователски Институт "Кейто" ("Катон").

"Те не обичат много съкращенията на разходите", казва той. Буш вече предлага да намали федералните разходи за облаги, почиващи на определени права, като повиши пенсионната възраст, но той ще трябва да представи още съкращения, за да увери гласоподавателите на първичните избори.

Според тях другите два недостатъка на Буш са свързани с длъжности, заемани от него след напускането на губернаторския пост. Той предлага план за имиграцията, предвиждащ разширяване на програмите за гостуващи работници и създаване на начин за получаване на гражданство от хора, дошли законно в страната или доведени в Америка като деца. Заради това той е определян като "апостол" на амнистията в консервативните дискусионни радиопредавания. Той също така забележително подкрепи "Комън кор", набор от общи образователни стандарти в страната, поддържани от чести изпити - идея, избягвана от други републикански губернатори. И двете идеи са добри; и двете предизвикват презрението на избирателите от основното течение на неговата партия. Дори в Талахаси, където името на Буш е уважавано, републикански законодатели използват сегашната законодателна сесия, за да отхвърлят част от училищните изпити.

Подложен на тези укори, Буш ще разчита още повече на опита си като губернатор. Той публикува имейли, разкриващи, че се е занимавал с управлението до най-малките дреболии, и показващи изненадата на различни жители на Флорида, когато установили, че човекът от другата страна на имейл адреса Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. наистина е бил самият губернатор. Напускането му стана в подходящ момент: когато си тръгна, той имаше висок рейтинг на одобрение отчасти заради доброто си управление - на два езика - на реакцията на щата към ураганите. Ако мандатът му беше продължил още две години, вместо това щеше да бъде свързван с кризите във високорисковите ипотеки и туризма, които засегнаха толкова тежко Флорида. Късметът е важен - както в политиката, така и в произхода, а Буш има късмет.

БТА

Станете почитател на Класа