Гърция - все по-близо до Grexit

Еврогрупата няма да продължи програмата за финансиране на Гърция. Така вратата се затваря и резето пада за Атина.

 

"Изненадан съм много неприятно от обявяването на референдум. Очевидно гърците отхвърлят нашето предложение. По този начин вратата за по-нататъшни разговори е затворена. Ние трябва да говорим за последствията", заяви в Брюксел шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум, който не скри своето огорчение то това. Той увери, че до последно вратите за постигане на споразумение с кредиторите са били отворени.
Гърция напусна масата за преговори
Ако чакащите журналисти все още се съмняват, че това изявление означава наистина края на текущата спасителна програма, нека се вслушат в думите на германския министър на финансите Волфганг Шойбле. Той отдавна изразява своя скептицизъм относно разговорите в Брюксел, както и от действията и намеренията на гръцкото правителство. Сега той е озадачен и от обявеното от гърците намерение за провеждане на референдум: "След като Алексис Ципрас си тръгна от срещата на върха вчера, никой от нас не подозираше какво ще заяви той вечерта по телевизията", каза Шойбле. Канцлерката Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се видяха на шест очи с Ципрас и ако той не ги е информирал за намеренията си, значи повече не е останала никаква субстанция за преговори.
През октомври 2011 година бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу скрои на европейците същия номер и обяви референдум за оставането на Гърция в еврозоната и приемането на спасителни кредити. Той обяви референдума без предупреждение и тогава предизвика гнева на Меркел, която го призова да оттегли плана си. Това беше и краят на неговото правителство.
Спасителната програма свършва идния вторник
"Сега гръцкото правителство едностранно прекратява преговорите и ние трябва да видим какво следва оттук нататък", казва германският финансов министър. Срокът на действие на помощната програма изтича на 30 юни. Това ще рече, че Гърция няма да получи 7,2 милиарда евро от текущата спасителна програма, които все още не са използвани. Същото се отнася и за другите помощи за милиарди, обещани от страните от еврозоната. Единственото условие на еврогрупата беше гърците да одобрят предложената сделка "пари срещу реформи". Обявеният за идната неделя референдум, тоест пет дни след изтичането на срока на текущата програма, означава, че Волфганг Шойбле и повечето му колеги трябва да се заемат с последиците. "Трябва да говорим за ситуацията такава, каквато е", заяви той.
Това е неподходящ момент за референдум
Според финландския финансов министър Александър Стуб, сега план "Б" се превръща в план "А". Това означава, че започва обсъждането на въпроса за излизането на Гърция от еврозоната и какви ще бъдат последиците от това. Плановете лежат от две седмици в чекмеджетата, откакто секретарите на финансовите министерства от т.нар. "работна еврогрупа" се срещнаха в Братислава, за да разработят подобен сценарий. "Това е единствената точка, по която сега можем да разговаряме", казва Стуб. Той смята, че за повечето финансови министри въпросът за удължаване на срока на действие на помощната програма и след 30 юни вече не е актуален.
Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че гръцките банки ще останат отворени. Атина иска от кредиторите да удължат помощната програма краткосрочно - до провеждането на референдума. Високопоставени европейски служители обаче разпространиха информацията, че при сегашната ситуация подобно решение е малко вероятно. Очевидно на повечето финансови министри им е омръзнало вече Атина да ги води за носа.
На въпроса какво очаква от своя гръцки ресорен колега словашкият представител Петер Казимир отговори: "Да продължи да ни поучава!". Възможно е обаче в еврогрупата вече да няма желаещи да се учат от Варуфакис.
DW

Станете почитател на Класа