Дилетантският егоизъм на Ципрас

Има нещо гнило в Гърция. Едно неотдавна, през февруари избрано популистко правителство обеща, че ще задържи банкрутиралата държава в еврозоната, като същевременно ще договори социално издържани спасителни пакети с международните кредитори. В края на юни гръцките банки са затворени и е въведен контрол на капиталовите потоци.
Отчаяни пенисонери чакат на дълги опашки, за да изтеглят пари от банкоматите, които често са празни. Ситуацията е напълно извън контрол. Въпреки това правителството, с надеждата да бъде легитимирана провалената му тактика, организира в неделя референдум, който според гръцкото управление за обществените приходи струва 110 милиона евро.

В тези драматични моменти, малко преди края, премиерът Алексис Ципрас изложи разбирането си за демокрация, което можа само да шокира останалите европейски демокрации.

В изчерпателно интервю за първа програма на гръцката телевизия в понеделник вечерта той прокламира нещо абсурдно: ако резултатът от референдума бъде "да" на исканията на партньорите на Гърция, той ще уважи резултата, но няма да приложи плановете. Ако обаче мнозинството гърци кажат "не", за което правителството мобилизира всичките си резерви на реторика, тогава според Ципрас Атина би имала силен коз при евентуално продължаване на преговорите.

Неопитният премиер, който постоянно се кълне в дадения му от народа мандат, предварително обяви, че няма да изпълни волята на народа, която ще бъде изразена в неделя, ако тя не му харесва.

Ако гърците гласуват така, както се надява Ципрас, тогава той възнамерява да използва гласуването като оръжие в преговорите с кредиторите, които самият той напусна миналата седмица.

В страната, която постоянно кокетира с представата за себе си като "люлка на демокрацията", днес думата имат инфантилни дилетанти. Чаровният иначе премиер не работи за доброто на своя народ, а само за оцеляване на своята партия. Точно както и старите партии, които той критикуваше жестоко и които бяха брутално наказани от народа на изборите през януари. Онези партии, които от десетилетия управляваха Гърция и я доведоха до днешния фалит.

Да, Алексис Ципрас, който стана съдбовна личност за Гърция, а може би и за целия Европейски съюз, говори смущаващи за нашите разбирания неща. Но външният вид лъже. Когато се страхуват, гърците имат обичая да демонстрират мускули. Зад фасадата на премиерската резиденция отдавна вече е агония.

Четирима министри при закрити врата предупреждават, че е необходима промяна на курса, редица депутати от СИРИЗА в Европейския парламент от понеделник се разграничават от официалната линия на партията. В Атина граждани демонстрират под мотото "Искаме Европа!" Последен, създаден от гърците шанс за по-различна, по-добра Гърция!
БТА

Станете почитател на Класа