Гърция върви към бурни политичеки събития

Бурни събития предстоят в следващите 48 часа на политическата сцена в Гърция. До вчера премиерът Алексис Ципрас държеше скрити козовете си, тъй като основната му грижа бе да финализира споразумение с партньорите на критичната среща на върха на лидерите от еврозоната.

Според осведомени източници след дълбокия разрив в редиците на парламентарната група на партията СИРИЗА, очертала се при гласуването в парламента по-рано миналата седмица, сега промените в кабинета се смятат за наложителни, а самият министър-пр редседател вече обсъжда с близкото си обкръжение алтернативни сценарии, сред които и този за съставяне на правителство на националното единство.

В разгара на срещата на върха в Брюксел лидерът на партията "Независими гърци" Панос Каменос постави под съмнение присъствието на неговата политическа сила в кабинета Ципрас, като обяви: "оказа се, че те /СИРИЗА/ искат да ни унищожат, бяхме до отук".

Във всеки случай ключово за по-нататъшните действия на Ципрас ще бъде поведението, което ще заемат 32-та депутати от неговата партия СИРИЗА.

Миналата седмица те се разграничиха при гласуването в парламента, с което народните представители упълномощиха правителството да води преговори за споразумение с кредиторите.

С други думи това, което предстои да се види е, дали ще освободят постовете си някои от членовете на кабинета, като министърът на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис и други несъгласни като не его от фракцията "Лява платформа" в СИРИЗА.

Засега Ципрас не показва какви ще са неговите намерения. За него "специален" случай е и председателката на парламента Зои Констандопулу. Фактът, че Ципрас бе разгневен от поведението й, но въпреки това тя все още не подава оставка, показва, че той търси начин да може да я смени.

Изводът, който се налага от тази картина е, че от днес са в ход политически процеси, провокирани при гласуването в парламента за упълномощаване на кабинета и на премиера да договори споразумение на основата на тежкия пакет от мерки. В същото време искането на кредиторите за бързо прокарване през парламента на допълнителни мерки прави още по-наложителна необходимостта от разчистване на терена, за да може да бъдат гласувани тези мерки и да започне тяхната реализация.

Евродепутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис каза пред телевизия Мега, че повече отвсякога е наложително да бъде сформирано правителство, начело с Ципрас, което да е в състояние да изпълни тази тежка мисия и да реализира мерките за реформи и. Друг член на кабинета пък, министърът на икономиката Йоргос Статакис показа "вратата за излизане" на несъгласните с тези мерки министри. Това мнение се изразява и от други представители на правителството и управляващата партия.

БТА

Станете почитател на Класа