Европа да не си мълчи за Турция!

Да, Европа иска нещо от Турция, но това не означава, че трябва да си затваря очите за посегателствата срещу демокрацията в тази страна, коментира Седа Сердар по актуален повод: задържането на двама критични журналисти.

 

 

Турски съд постанови задържането на двама журналисти, а обвинението гласи: издаване на държавна тайна. "Прегрешението" на Джан Дюндар и Ердем Гюл се състои в това, че са разкрили секретна информация за оръжейни доставки на турските власти, предназначени (по всяка вероятност) за туркмените в Сирия. С други думи: двамата журналисти от вестник "Джумхюриет" са наказани за това, че са си свършили работата. Новината за тяхното арестуване шокира медийната общност в страната и предизвика остри международни реакции.

Макар че президентът Ердоган се закани на журналистите още през лятото, когато излезе статията им за турските оръжейни доставки, съдът се задейства чак сега. В момент, когато отношенията между Турция и Русия са обтегнати до скъсване - като елемент от битката за надмощие в Сирия и региона, разправата с критичните турски медии не бива да бъде претупвана само с няколко критични декларации. Нещо повече дори: тя в никакъв случай не бива да остава без последствия!

Да си журналист в Турция

Не само вестник "Джумхюриет" се пече на такъв огън - турските власти преследват всички журналисти в страната, които се ровят в тайните дела на турското правителство. В Турция се извършва болезнен преход към демокрация, а журналистите са в предните редици на тази битка. През последните десетина години правото на обществото да бъде информирано получи сериозни удари, а сегашното решение на турския съд е само още едно доказателство за това тревожно развитие.

Че журналисти в Турция биват преследвани, защото си вършат работата, е може би дори по-тревожно от факта, че съдебната система не е в състояние да ги защитава. Особено тревожно е и това, че осветляването на криминални практики се разглежда като държавна измяна. А същинската цел на такива съдебни процеси е пределно ясна: да бъде запушена устата на медиите и да бъде заглушен всеки критичен глас, който поставя под съмнение решенията на властимащите.

В неделя в Брюксел ще се проведе мини-среща на върха между ЕС и Турция, на която турският премиер Давутоглу ще разговаря с европейските лидери. Форумът се свиква заради бежанската криза, но гостът от Анкара тайно се надява да издейства рестартиране на преговорния процес за членство на Турция в ЕС. В този смисъл Брюксел може да помогне на Турция да се върне обратно към демократичния път на развитие. Още повече, че и двете страни могат да си бъдат взаимно полезни в овладяването на кризата с бежанците. А случаят с двамата задържани журналисти показва, че демокрацията в Турция се нуждае повече отвсякога от Европа и нейните демократични стандарти. ЕС от своя страна трябва да проумее, че ако иска да има надежден партньор в региона, трябва да помогне за демократизирането на Турция.

Втори шанс

Голяма грешка направи германската канцлерка Ангела Меркел - въпреки нарушенията на демократичните стандарти, тя посети страната за разговори по бежанската криза. Сега Европа получава втори шанс да покаже на света, че европейските ценности не са само на хартия. Тези ценности бяха атакувани в Париж, а сега са подложени на изпитание и в Турция. И е крайно време европейските лидери да заемат ясна позиция.

DW

Станете почитател на Класа