България като посредник между Запада и Русия?

Ескалация на напрежението или опит за диалог? Германските вестници коментират дипломатическия сблъсък между Запада и Русия заради покушението срещу Сергей Скрипал. "Нойе Оснабрюкер цайтунг"

хвали българската позиция:

 

 

 

 

 

 

„Око за око, зъб за зъб? В дипломатическия си конфликт със Запада Русия плаща със същата монета и на свой ред гони десетки дипломати. Ескалацията навлиза в спирала, тъй че от само себе си се налага въпросът: Дали не трябва да анализираме проблема с оглед на очаквания финал?

 

Symbolbild USA Russland Konflikt (Imago)

 

Вариант първи: Великобритания не само твърди, но и съумява да докаже, че Русия носи отговорност за покушението срещу бившия шпионин Скрипал. И тогава – какво? Нови, още по-тежки санкции срещу Русия? Нека да припомним, че наказателните икономически мерки след Кримската криза до днес дават слаб ефект. Ако не и никакъв.


Вариант втори: Международните експерти, включително и Организацията за забрана на химическите оръжия, не се добират до стабилни доказателства за участието на Русия. Тогава? Посрамено оттегляне?

 

Когато няма необорими доказателства, удря часът на заговорническите теории, които поставят и въпроса кой има полза от целия театър. Министър-председателката Тереза Мей, която иска да отклони вниманието от катастрофата с Брекзита? САЩ, които искат да изместят Русия като доставчик на газ? По-умно действа България, която в момента е председател на ЕС. Без доказателства София не желае да налага наказания. По сходен начин се изказа и австрийският канцлер Себастиян Курц. Ето, че вече имаме двама кандидати за ролята на посредник", пише „Нойе Оснабрюкер Цайтунг".

 

„Зюддойче Цайтунг" смята, че Русия е изправена пред руините на своята западна политика: „Шефът на Кремъл Владимир Путин се надяваше, че една победа на неговия наивен почитател Доналд Тръмп ще му донесе изгода. Но колкото повече научаваме за руската намеса в предизборната борба в САЩ, толкова повече президентът е притиснат до стената и не може да си позволи никакви признаци на слабост по случая Скрипал."

 

Според „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", Западът трябва да опази единството си: „Кремъл може да се опита да внесе раздор тук или там и, примерно, да се възползва от готовността на Германия за диалог." Но ако Западът остане сплотен, това няма да стане, пише вестникът.

 

„Бадише Цайтунг" обобщава: „В момента Путин продължава играта с неконтролираните си агресии, тъй че е нужно да се прояви политическа интелигентност. Партньорите трябва да останат сплотени и в същото време да държат отворен канала за диалог с Москва. Засега обаче Европа не изглежда добре в това отношение."

Станете почитател на Класа