Май е време за дълги позиции в юани

При първата си визита в Китай американският президент Барак Обама призова своя домакин Ху Цзинтао страната му да позволи на юана да поскъпне, като бъде премахнат фиксираният му курс към долара и бъде оставен да се търгува свободно.
Проблемът не е от вчера, нито пък неотстъпчивостта на Китай. Все пак трябва да се припомни, че именно фиксираният юан предотврати рухването на китайското домино по време на азиатската финансова криза през 1998 г., след като падна почти цяла Азия и МВФ влезе в ролята си на глобален спасител. Тогава Китай загуби стотици милиарди от износа си, тъй като азиатските му конкуренти девалвираха валутите си и стоките им бяха по-конкурентни. Американските аргументи за ревалоризация на юана (курсът е 6,6 – 6,8 юана за долар) днес са, че той е силно подценен от дълги години, което дава на Китай голямо предимство в износа на стоки, по-специално за САЩ, предизвиквайки огромен търговски дефицит. Освен това, за да предотврати поскъпването му, Китай купува трескаво щатски долари и валутният му резерв днес достига астрономическите 2,3 трлн. долара.
Но в сравнение с миналото десетилетие сега ситуацията е различна – Китай може догодина да измести Япония като втора икономика в света, а без международно търгувана валута тази негова позиция ще прилича на хартиения тигър от периода преди реформите на Дън Сяопин. Освен това Пекин вече предприе стъпки за търговско разплащане в регионални валути, включително в юани, с някои азиатски страни.
Така че въпрос на време е курсът на китайската валута да бъде отвързан, тоест сега е моментът инвеститорите да започнат да градят дълги позиции преди поскъпването на юана.

Станете почитател на Класа