Общините хем нямат пари, хем не искат да се сдружават

Общините не искат да се сдружават на регионален принцип, защото това можело да блокира частната инициатива във всяка една от тях. Регионалното сдружение обаче е условие за финансиране на дейностите по управление на отпадъците - било то от еврофондовете или от бюджета. Принципът е, че няколко общини заедно ще експлоатират по-ефективно едно депо за депониране на отпадъци, отколкото поотделно.
Аргументът, че някоя от общините може да си намери частен инвеститор и да построи с неговите пари собствено сметище, означава, че покрай всяка паланка, село или град може да има отделно депо за боклуци. От една страна, възползвайки се от частните капитали, местните власти не искат да изпускат и възможностите за безвъзмездно финансиране от ЕС или от родния бюджет. Но пък не ги влече и да дават свои пари, от друга страна.
Не искат да депозират в сметки на МОСВ по 10 на сто от таксите, които събират за депониране на боклука, за да участват после, макар и символично, във финансирането на нови сметища. И какво излиза? Че в тази сложна амалгама от интереси няма изход, при който всички да са удовлетворени.
Което пък означава, че проблемите с боклука скоро няма да се изчистят.

Станете почитател на Класа