По-добре по-малко налози, отколкото никакви

Повишаването на акцизите върху цигарите и спиртните напитки от Нова година продължава да буни духовете в държавата. Идеята на министър Симеон Дянков е вече материализирана и в проектобюджета. Финансист номер очаква, че така ще се съберат допълнително още 130 млн. лв. от поскъпването на цигарите и още 60 млн. от повишения налог върху твърдия алкохол – все пари, крайно необходими, за да се попълнят дупки в хазната. Особено за здравеопазването.
Да видим обаче какво се случва с приходите в тазгодишния бюджет. Шефът на митниците Ваньо Танов вчера съобщи, че до този момент събраните акцизи от цигари са с 316 млн. лв. по-малко от планираните.Това число е над два пъти по-голямо от увеличението, което е пресметнал министър Дянков. Явно има нещо твърде объркано, което прави и сметките много криви. Вече 20 години се видя, че битката с контрабандата е твърде непосилна за ред български правителства, сякаш е по-добре да се придържаме към най-простичките икономически правила. Едно от тях гласи, че колкото са по-ниски данъците, толкова е по-висока събираемостта им.
Разбира се, акцизите са по-особен налог от корпоративния данък примерно. Има европейски минимални прагове, които трябва да се спазват, а ние сме на път да ги попрехвърлим. Затова са необясними новите прекомерни очаквания. Българинът също го е казал просто и ясно – по-добре птичка в ръката, отколкото орел в небесата.

Станете почитател на Класа