Печалбата на Apple се увеличи с 12 на сто, Microsoft със спад

Apple отчете 7,7 млрд. долара печалби за второто тримесечие на годината, което представлява 12-процентов ръст спрямо същия период на 2013 г. От Microsoft пък регистрираха спад със 7 на сто. За април-юни печалбите им се равняват на 4,6 млрд. долара, предаде „Би Би Си".
Ръстът на Apple се дължи най-вече на стабилното увеличение на продажбите в страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Южна Африка и особено в Китай, където сделките с iPhone скочиха с 48%.
Продажбите на таблета на компанията обаче регистрираха спад за второ поредно тримесечие – с 9% до 13,3 млн. Очаква се пускането на новия iPhone 6 на пазара през септември да донесе по-добри резултати на компанията.
Вчера стана ясно, че от Apple са направили рекордна заявка за производството на новият модел смартфон – около 70-80 млн. бройки, което говори за увереност, че iPhone 6 ще се приеме добре от потребителите.
За разлика от Apple, Microsoft не се радва на успехи през второто тримесечие на годината. 7-процентният спад в печалбите на технологичния гигант се дължи най-вече на придобитата през април Nokia. Фирмата е отчела загуби за 692 млн. долара за периода.
Миналата седмица от Microsoft обявиха, че ще съкратят 18 000 персонал – най-многобройното освобождаване на служители за 39-годишната история на компанията. Около 12 500 позиции са именно в Nokia.
Акциите на Microsoft останаха непроменени след обявяването на резултатите, въпреки че през годината отчетоха ръст от 20%.
Очаква се и Facebook да обяви резултатите си за второто тримесечие. Анализатори прогнозират, че компанията ще отчете ръст на приходите с 55% до 2,81 млрд. долара. Очаква се приходите от мобилни приложения да се удвоят за периода и да достигнат 1,63 млрд. долара.

Станете почитател на Класа