SGEB Open Innovation Challenge – първата по рода си отворена платформа за иновации на финансова институция у нас търси решения и идеи за подобряване на банковото изживяване

Сосиете Женерал Експресбанк организира двудневен предприемачески форум, в който вдъхновени иноватори и предприемчиви българи от всякакви сфери, заедно със служители на банката, да развият идеите си на тема „Иновации във финансовите услуги за подобряване на клиентското изживяване и това на служителите". Инициативата носи името SGEB Open Innovation Challenge и е първата по рода си отворена платформа за иновации и съвместни колаборации с външни участници, организирана от финансова институция у нас.

В SGEB Open Innovation Challenge екипите ще бъдат обучени да следват процес на дизайнерско мислене и ще могат да създадат прототип на идеите си, както и да ги тестват върху реални клиенти. Участниците в предизвикателството – общо петнадесет работни групи от по петима участника, ще получат пет дефинирани теми, свързани с бъдещето на финансовите услуги, в началото на събитието. Те ще разполагат с два дни, за да разработят идеите си до ниво прототип.

В края на втория ден, жури от видни предприемачи, инвеститори и мениджъри в Сосиете Женерал Експресбанк ще оцени и награди работата на екипите. Три от проектите, които съберат най-много точки от журито, ще получат награден фонд от 7500 лева, разпределени по 2500 лева за отбор, или 500 лева за всеки участник.

Разработените по време на предизвикателството идеи ще бъдат от типа "open source" под лиценза Creative Commons Attribution 4.0 International. Това означава, че са свободни за разпространяване, развитие и комуникиране в бъдеще в полза на обществото и всички клиенти на финансови услуги, като се изисква подходящо упоменаване на авторите. След края на предизвикателството, екипите ще вземат допълнително решение за по-нататъшното развитие на идеите и как да бъдат развити.

SGEB Open Innovation Challenge ще се проведе на 4 и 5 юни тази година в „ЕТО. Място за култура" (София, бул. "Христо Ботев" 95). Желаещите да участват трябва да попълнят формата за кандидатстване на адрес https://goo.gl/qnymPp. Срокът за кандидатстване е 25.05.2016 (сряда), а избраните екипи ще бъдат уведомени до 27.05.2016 (петък).

Критериите, по които ще бъдат оценявани кандидатурите на желаещите да се включат, са добрата мотивация и аргументация за участие в инициативата. Няма ограничение във възрастовата граница на участниците. Работният език на SGEB Open Innovation Challenge е английски.

„Постоянно развиващата се среда, в която живеем, новите технологии и все по-взискателните потребители са само част от феномените, които налагат промяна на традиционното банкиране. В Сосиете Женерал Експресбанк вярваме, че иновациите са сред основните двигатели на промяната и сме по-отворени към нови предизвикателства от когато и да било. Каним всички български предприемачи и креативни хора да вземат участие в SGEB Open Innovation Challenge, за да издигнем заедно банкирането на изцяло ново ниво", споделя Радой Стоянов, ръководител отдел „Маркетинг и дигитално банкиране" в Сосиете Женерал Експресбанк.

Водещ фасилитатор на събитието е Винченцо ди Мария – опитен дизайнер и организатор на различни креативни събития от типа „hackathon", известен с творческите и стратегическите си техники. Той е съосновател на commonground, креативна агенция, която свързва дизайна на услуги със социалната иновация, и е директор на Architecta – Società Italiana di Architettura dell'Informazione (сдружение, фокусирано върху взаимодействието на хората с информацията, или т.нар. дизайн на потребителско изживяване). Завършил е Индустриален дизайн в университета Central Saint Martins, college of design, University of the Arts London. Ролята на Винченцо ди Мария в SGEB Open Innovation Challenge ще бъде да помогне на различните групи да си сътрудничат по ефективен и продуктивен начин и да улесни колаборацията между участниците в тях. Българската агенция за дизайн на услуги Creative Shower ще подкрепи Винченцо ди Мария като ко-фасилитатор на събитието.

Повече информация може да видите на страницата на събитието във Facebook на https://www.facebook.com/events/627948674020859/.

За Societe Generale Експресбанк
Групата Сосиете Женерал Експресбанк е една от десетте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. Заедно със своите 1 600 служители Сосиете Женерал Експресбанк се стреми да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия. Банката е носител на множество награди, сред които „Динамика на развитие", връчена на 17-тите годишни награди на „Асоциация Банка на годината" през 2015 г. Банката заема първо място на престижното финансово издание Euromoney по пазарен дял от валутни сделки с корпоративни клиенти и финансови институции. Получава отличието на Еuromoney FX Survey за трети път в рамките на 4 години. В продължение на две поредни години е №1 в България в годишната класация на Euromoney за най-добри институции в областта на управлението на парични потоци (Euromoney's Cash Management Non-Financial Survey).
Наскоро рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк - 'BBB+' със стабилна перспектива, който е възможно най-високия рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България.

 99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;
 73.4 млн. лева нетна печалба за 2015 г.;
 211.8 млн. лева нетен банков доход за 2015 г.;
 5.3 млрд. лв. общ обем на активите към края на 2015 г.;
 144 офиса;
 повече от 490 000 клиенти

 

Станете почитател на Класа