Проста онлайн измама коства милиарди на компаниите

Киберпрестъпленията могат да са много доходоносна дейност. Обикновено асоциацията с това е хакерски атаки, кражба на данни, банкови злоупотреби. Всъщност, има далеч по-лесен и печеливш начин да се печели много от онлайн измами, показва проучване на компанията Adloox, поръчано от рекламни агенции и организации, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

 

Няма нужда от разработка на сложни методи за преодоляване на защитите на сървъри или пък разпространение на спам.

 

Оказва се, че е много по-лесно човек да си създаде сайт

 

и да го "напомпа" с фалшив трафик, който след това да продава като реален и да печели от онлайн реклама. Само през миналата година рекламните агенции по света са прахосали около 7.2 млрд. долара за реклама в сайтове, които всъщност са излъгали с реалните данни за посещенията си.

 

Google започва да следи за обидни и фалшиви новини

 

Нещо повече, Adloox прогнозира, че през тази година рекламните агенции ще похарчат напразно 16.4 млрд. долара. Очакванията на Световната федерация на рекламодателите пък са, че до 2025 г. този тип измами ще генерират $50 млрд. на година. Това ще направи тази дейност второто най-доходоносно престъпление след наркотиците.

 

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

 

Проучването на Adloox е обхванало 200 млрд. наддавания за реклама дневно, 10 млрд. рекламни импресии месечно и 4 млрд. заявки. Всичко това е наблюдавано постоянно в продължение на 12 месеца. 50% от наддаванията са били от устройства, които не са управлявани от човек. Това са опити на сайтове да привлекат вниманието на рекламодателите към себе си. Общо 20% от похарчените пари за онлайн реклама през 2016 г. са отишли в сайтове с фалшив трафик.

 

Facebook променя мисията си, защото старата не работи

 

Рекламодателите съзнават, че имат известна вина за проблема,

защото в търсенето си на евтини, но посещавани сайтове, не винаги правят достатъчно проверки. Най-вече това става заради бързината да вземат свободните места за реклама в сайта преди някой друг. Те препоръчват въвеждането на допълнителни технологии за верификация на сайтовете и рекламите, които ще помогнат на рекламодателите и легитимните сайтове и ще повишат доверието.

 

Разкриха една от най-големите онлайн империи за спам

 

Разбира се, генерирането на достатъчно голям фалшив трафик не е чак толкова лесно.

Нужни са хакнати устройства, които да генерират заявките към сайта, както и ботове, които да кликват на рекламите и да симулират потребители. В интернет могат да се намерят т.нар. ботмрежи под наем. Те представляват мрежи от няколко десетки до стотици хиляди хакнати устройства, които могат да се наемат да извършват някаква дейност - от блокиране на сървъри със заявки до генерирани на фалшив трафик за сайтове. Има и ботове, които генерират статии за публикации в сайта. Те далеч не са написани правилно или дори смислено, но са достатъчни за симулиране на дейност и за привличане на случайни реални потребители.

 

Facebook забрани да се следят потребителите ѝ

 

От всичко това губят най-вече коректните сайтове, които пропускат потенциални рекламодатели или им се налага да предлагат твърде ниски цени за реклама, които не покриват разходите им. Това застрашава съществуването им, особено на по-малките страници, които въпреки че имат малък, но реален трафик, са пропускани от излъганите от фалшивите сайтове рекламодатели.

Станете почитател на Класа