JAWBONE фалира

Легендарната компания за „умни" фитнес аксесоари и безжични колонки Jawbone обяви ликвидация, съобщи сайтът The Information.
Компанията, която във върха на славата си беше оценявана на над $3 млрд., напуска бизнеса, в който беше от пионерите. Нейните блутут колонки, фитнес гривни и хендсфрита някога бяха нарицателни за съответните класове устройства.
Решението не е изненадващо – през последните месеци продуктите ѝ все още присъстваха в сайтове за електронна търговия като Amazon и Ebay, но поръчки за тях не се приемаха. До фалита се стигна, след като през последните години компанията навлезе в скъпи съдебни битки за патентни права с конкурента си Fitbit. Постепенно фирмата започна да съкращава служители и накрая нейният център за обслужване на клиенти спря да работи.
Пазарът на носима електроника стана изключително труден за малките компании, които някога бяха на гребена на вълната. Всички големи производители на електроника пуснаха фитнес устройства и смарт часовници, които изтласкаха по-малките играчи от пазара.
Историята на Jawbone започва през 1999 г. като компания за аудиотехнологии с името AliphCom. Първоначално тя започва да разработва системи за разговор във военните машини. По-късно се насочва към блутут хендсфрита и колонки, като серията ѝ високоговорители Jambox се радва на голяма популярност по цял свят и печели награди на специализираните издания.
През 2011 г. компанията лансира фитнес гривната UP, която също се продаваше добре, и с приложението си за смартфони стана задължителен аксесоар за съвременния спортуващ човек.
За да произвежда и разработва продуктите си Jawbone привлече над $900 млн. рисков капитал от едни от най-известните инвестиционни фондове като Sequoia, Andreessen Horowitz, Kleiner Perkins Caufield & Byers. През 2014 г. нейната пазарна оценка достигна $3,4 млрд. През м.г. държавният инвестиционен фонд на Кувейт беше начело на консорциум от инвеститори, които вложиха в компанията $165 милиона. Тогава нейните създатели безуспешно се опитаха да я продадат, но не намериха инвеститор.

Станете почитател на Класа