Кое убива бизнеса

Неотдавнашното постване на „Манифеста на Google" накара всички в HR обществеността да говорят (отново) за равноправието на половете в Силициевата долина. Постът, дело на софтуерен инженер в Google, разбуни духовете заради твърдението му, че жените не се справят със стреса така добре, както мъжете, поради което не са подходящи за работа с високи изисквания. Той цитира и биологични причини за разликата.
„Братската култура" на вашата компания е лоша, ако...
Жените с дълъг стаж в HR и индустрията за наемане са виждали възхода и падението на много компании. Особено на такива с „братска култура". А тези, които са работили в Силициевата долина в края на 90-те, са имали достатъчно личен опит с братската култура. Има три предупредителни сигнала, че компания с подобна атмосфера върви към пропастта.
1. Начинът им да вдъхнат енергия в персонала е по-чести „яки партита". Добър пример е филмът „Вълкът от Уолстрийт". Героят на Леонардо ди Каприо е обсебен от идеята да си прекарва добре. Той мотивира себе си и персонала с постоянни купони. Всъщност това е отклонение, което не му позволява да се погледне в огледалото и да се изправи пред реалността, че нещата не са толкова добре, както изглеждат. Мисловният процес е следният: „Не могат да ми се ядосат, когато всичко се срива, защото бяха част от него".
2. Крясъците, виковете и соченето с пръст се смятат за подходящи методи за оформяне на представянето на служителите. Сплашването на хората с публично унижение е (за нещастие) високоефективен краткосрочен мотиватор. Той обаче също така предизвиква обратна реакция (хората напускат поради стрес) и спад в мотивацията. Никой не иска да споделя лоши новини, да сочи грешки или да предлага нови идеи, ако това означава да бъде унижаван от шефа.
3. Групичките в офиса са по-лоши, отколкото в гимназията. Когато в офиса има „вътрешна клика", която излиза заедно и обича да обсъжда върховните си нощи и уикенди, това създава култура „ние срещу тях", която води до пасивно-агресивно поведение. Ударите под кръста и саботажите стават норма. Работната атмосфера става отровна от клюки и вредно бърборене.
Може ли да се оправи братската култура? Да, но не е лесно
За да се отърве от братската култура, една компания трябва да е готова да извърши селективен обрат. По-специално да се отърве от служителите, които създават атмосферата чрез своята личност. Това може да се окаже особено притеснително, защото често хората, които трябва да си тръгнат, държат ключови отношения с клиенти или продавачи. Те не си тръгват, без доста звучно да го кажат, така че преди да се направят промените, трябва да се обсъди стратегия за репутацията на мениджмънта. Така има вероятност тези бивши служители да напишат нещо гадно в социалните медии и специализираните форуми. Компанията ви трябва да е готова да контрира тези отрицателни писания с факти и информация.
П. С. Ако основателят
е „брат", не очаквайте
промяна на нещата
Създаването на компания изисква доста самоувереност. Не трябва да се учудваме, че редица стартъпи са основани от хора с този вид перчене и личност, които създават братски култури. Което означава, че ако главният мениджър е брат, не очаквайте нещата да се променят. Или поне не докато компанията не загази заради действията на основателя. Вижте какво стана с главния мениджър на Uber. Съветът за всички, работещи в такава среда, която няма да се промени, е да започнат да си търсят нова работа. Животът е твърде кратък, за да работиш на място, което не отговаря на ценностите и вярванията ви

Станете почитател на Класа