Пробив в сигурността на Епъл

Apple съобщи, че всички Mac компютри и iOS устройства, като iPhone и iPad, са засегнати от открития тази седмица пробив в сигурността, но компанията подчерта, че досега не са известни случаи на засегнати устройства, съобщи Ройтерс.
Компанията съобщи, че последните актуализации на софтуера за iPad, iPhone, IPod touch, Mac настолни компютри и лаптопи и сеттоп боксове Apple TV са засегнати от една от уязвимостите, известна като Meltdown. Apple Watch не е засегнат, според компанията.
Компанията ще пусне актуализация на своя уеб браузър Safari в следващите дни, за да се защити срещу друга форма на пробив, известна като Spectre. Това може да забави скоростта на браузъра с по-малко от 2,5%, твърди Apple.
Intel потвърди в сряда доклад, в който се посочва, че нейните процесори съдържат уязвимост, чрез която от тях може да бъде изтеглена чувствителна информация като потребителски имена и пароли за достъп. Засегнати са и процесорите за мобилни устройства на ARM Holdings.
През декември Apple попадна под критики заради софтуера на iPhone, който намалява производителността на смартфони с по-стари батерии. Наред с извинение и обяснение, че е извършена софтуерна промяна, за да се балансира ефектът от застаряването на батериите, компанията намали разходите за подмяната им от $79 на $29 до края на 2018 г.
Акциите на Apple останаха без промяна, след като обяви, че устройствата й са засегнати от прибива в сигурността на компютрите. Intel поевтиня с 5,7% до 42.69 долара в Ню Йорк, преди да се възстанови леко до $ 44,43, след като в сряда спадна с 3,4%.
Според експертите по сигурността, високо регулираните отрасли на индустрията, като държавните служби и институциите за обществено здравеопазване, са най-силно изложени на риск от пробив в резултат на уязвимостта на сигурността на чиповете.

Станете почитател на Класа