Частни междуконтинентални кабели

Google разширява с ускорени темпове своята облачна инфраструктура, изграждайки нови центрове за данни и междуконтинентални подводни кабели, съобщи американското технологично издание ZDNet, цитирано от technews.bg.
Плановете на компанията предвиждат прокарване до 2019 г. на три подводни кабела: Curie – между Чили и Лос Анджелис; Havfrue, който ще свърже САЩ с Дания и Ирландия; и Hong Kong-Guam – за връзка между главните комуникационни центрове в Азия.
В момента на мрежата на Google се пада една четвърт от световния интернет трафик.С реализацията на проекта Curie, компанията ще стане първият голям телекомуникационен играч с частни междуконтинентални кабели.
Същевременно, още през първото тримесечие на 2018 г. Google ще отвори нови центрове за данни в Холандия и Монреал (Канада), а по-късно интернет гигантът ще реализира подобни проекти в Лос Анджелис, Финландия и Хонконг.
Това ще бъдат не просто центрове за данни, а т.нар. зони за достъпност. Идеята е близко разположени дейта центрове да взаимодействат помежду си, като помагат на клиентите бързо да преместват работно натоварване от една изчислителна площадка на друга, ако възникне проблем в някой от тях.
Google оперира в момента 44 такива зони, разпределени в 15 региона. Компанията препоръчва на клиентите да разгръщат системите си в различни зони и региони, за да бъдат защитени от непредвидени аварии.

Станете почитател на Класа