Епъл доближава трилион долара

Акциите на Apple поскъпват и компанията от Купертино може първа в историята да достигне пазарна капитализация от 1 трилион долара. По-рано тази седмица ценните книжа на ИТ гиганта се търгуваха за над 182 долара, в резултат на което Apple поскъпна до над 925 млрд. долара, отбелязва CNBC.

Поскъпването на Apple се случва на фона на рекорден ръст на индекса на технологичните компании Nasdaq. Допълнителен тласък даде и намерението на Apple да придобие услугата Texture за продажба на абонаменти за цифрови издания. Предполага се, че с нейната покупка Apple ще печели солидно от услуги на абонаментен принцип.

Според анализатори, влияние върху котировките на ИТ корпорацията е оказало и изявлението на старши вицепрезидента по софтуер и услуги Еди Кю, че Apple няма интерес от поглъщане на медийни гиганти и нейни партньори като Netflix и Disney.

Apple продължава да бъде най-скъпата компания в света. След нея по пазарна капитализация се нареждат Alphabet, Amazon и Microsoft, които се оценяват съответно на 792, 769 и 727 млрд. долара.

Акциите на Amazon обаче поскъпват по-бързо от тези на Apple. През последната година котировките на най-големия онлайн магазин се покачиха с 87,5%, докато Apple добави само 30% към стойността си. За последните пет години Amazon е поскъпнала с 483%, спрямо 195% за Apple.

Според прогноза на Thomson Reuters, ако двете компании запазят сегашните си темпове на ръст в пазарната капитализация, Amazon ще премине границата от 1 трлн. долара през август 2018 г., докато Apple ще постигне същото седмица по-късно

Станете почитател на Класа