Катар придобива 19 % от Роснефт

Катар придобива близо 19% от „Роснефт", спасявайки руския петролен гигант от неуспешна сделка с китайския конгломерат CEFC, съобщи „Ройтерс".
Постигнатото споразумение заздравява връзките между Москва и Доха в момент, когато Катар е бойкотиран от съседите си в Залива.
Държавният Катарски инвестиционен фонд (QIA) първоначално бе купил заедно с швейцарския консорциум Glencore 19,5% от „Роснефт" за 10,2 милиарда евро ($12,2 млрд.) при частичната приватизация на руската компания през 2016 г.
Миналата година обаче консорциумът се съгласи да продаде дял от 14,16% в „Роснефт" на CEFC за $9,1 млрд. Сделката се възприемаше като ключова в разширяването на отношенията между Русия и Китай – най-големия енергиен износител и съответно потребител. Тя обаче се натъкна на проблеми, тъй като китайските власти започнаха разследване на основателя и председател на управителния съвет на китайската компания Е Цзянмин за предполагаеми икономически престъпления.
Glencore съобщи снощи, че консорциумът, който продаваше дела си в „Роснефт", се разпуска и допълни, че Катар и Glencore сега ще притежават пряко дялове. Катарският инвестиционен фонд ще контролира 18,93% от акциите на компанията, а Glencore ще държи около 0,57%.
„Роснефт" бе сериозно засегнат от американските санкции срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и заради ролята на Москва в кризата в Източна Украйна. Източници близки до Катарския инвестиционен фонд посочиха, че Роснефт може да се окаже изгодна дългосрочна инвестиция, като се има предвид, че огромната компания струва $65 млрд., въпреки че произвежда повече петрол от американската ExxonMobil, чиято стойност е $324 млрд.

Станете почитател на Класа