Гугъл инвестира 250 млн. в китайска компания

Компанията-майка на Google – Alphabet Inc. ще инвестира повече от половин милиард долара във втората по големина китайска компания за електронна търговия JD.com като част от плановете си за разширяване на интернет търговията на дребно по целия свят, обявиха в понеделник двете компании, цитирани от агенция Франс прес.

Съобщението идва, тъй като американският гигант иска да даде тласък на Google Shopping – платформата, позволяваща на клиентите да сравняват цените между различните продавачи, като самата платформа се явява сериозно предизвикателство за Amazon.

Фирмите ще обединят веригата за доставки на JD.com с логистичният технологичен опит на Google, за да се създаде персонализиран търговски център от „следващо поколение" в редица региони, включващи Югоизточна Азия, САЩ и Европа, се посочва в официалното съвместно изявление на двете компании.

„Това партньорство с „Гугъл" отваря широка гама от възможности, за да предложи на потребителите по-голям опит в продажбите на дребно по целия свят", заяви стратегическият директор на JD.com.

Технологичният гигант Google ще вложи 550 млн. долара в брой в китайската JD.com и в замяна на това, базираната в Калифорния компания ще получи 27,1 милиона новоемитирани обикновени акции на JD.com от Клас А. Според говорител на JD.com, акциите са еквивалентни на почти един процентен дял от компанията.

Главният бизнес директор на Google Филип Шиндлер пък посочи, че това ще предостави на клиентите „силата да пазаруват където и както пожелаят".

Франс прес обаче отбеляза, че това партньорство едва ли ще засегне статута на Google в континентален Китай, където Gmail, Google Search и Google Maps са блокирани и не могат да бъдат използвани. „Споразумението не е фокусирано върху Китай", потвърди говорителят на JD.com Джош Гартнер.

Трябва да се има предвид, че в рамките на Китай компанията JD.com се конкурира агресивно с лидера за електронна търговия Alibaba, който управлява популярните онлайн пазарни платформи Taobao и Tmall.

Станете почитател на Класа