Кока-кола купува Коста

Американският гигант Coca Cola обяви днес, че е постигнато споразумение за купуване на международната верига кафенета Costa, предаде АФП.

Сделката за 3,9 милиарда британски паунда ($5,1 млрд., 4,3 млрд. евро) идва в момент, когато търсенето на традиционни газирани напитки се свива в САЩ и на други пазари. Тя е договорена със собственика на веригата Costa – британската компания за хотелиерство и ресторантьорство Уайтбред.

„Топлите напитки са едни от малкото останали области в сектора (на безалкохолните напитки), в които Coca Cola не притежава световна марка. Costa ни дава достъп до този пазар", посочва Джеймс Куинси , изпълнителен директор на американската компания в съвместно изявление за сделката.

„Продажбата на Costa на Coca Cola е нов успех в 276-годишната история на Уайтбред, изрази задоволството си генералният директор на компанията Алисън Бритън. Тя напомни, че Уайтбред е придобила Costa през 1995 г. за 19 милиона британски лири.

Тогава веригата притежавала само 39 кафенета, а сега има 2400 във Великобритания и 1400 в чужбина. Марката управлява освен това 8000 кафе машини Costa Express, които са достъпни в супермаркетите и бензиностанциите в осем страни.

Станете почитател на Класа