×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Чобанов: И през следващите три години ще има великденски и коледни добавки към пенсиите

  • През 2017 г. дефицитът ще е до 0,9% от БВП

Мая Цветкова

 

В следващия тригодишен период резерв от 100 млн. лв. ще гарантира изплащането на допълнителни великденски и коледни добавки към пенсиите. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на Министерски съвет, на което бяха одобрени Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. и актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг за периода 2012-2014 г.

 

Целта на средносрочната бюджетна прогноза е да представи визията на правителството за финансово обезпечаване постигането на основните цели и изпълнението на мерките, заложени в програмата „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България". Придържайки се към националните приоритети от правителствената програма, прогнозата осигурява условия за постигане на дългосрочен икономически растеж, като политиката на правителството ще продължи да бъде насочена към подобряване на бизнес средата, повишаване на заетостта, ограничаване на безработицата и намаляване на административната тежест, каза Чобанов.

 

Предвижда се за периода 2015-2017 г. дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) в размер на 1,5% от БВП за 2015 г., 1,1% от БВП за 2016 г. и 0,9% от БВП за 2017 г. Общото ниво на приходите по КФП за периода 2015-2017 г. се предвижда да бъде в рамките на 37-38% от БВП, като разходите по КФП за 2015 г. са на ниво от 39,6% от БВП, а за 2016 г. и 2017 г. са съответно 38,3% от БВП и 37,9% от БВП, с цел осигуряване на постепенно намаляване на дефицита в средносрочен план.

 

Осигурителната политика през периода 2015-2017 г. предвижда запазване на размера на вноските за социално и здравно осигуряване. Размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица се предвижда да бъде съответно 2600 лв. за 2015 г., 2800 лв. за 2016 г. и 3000 лв. за 2017 г. Приоритет на социалната политика като цяло през следващите три години е повишаване на жизненото равнище на населението. В периода 2015-2017 г. средствата от ЕС ще продължат да подкрепят развитието на ключови национални политики. С одобряването на средносрочната бюджетна прогноза приключва първият етап от бюджетната процедура за 2015 г., уточни министър Чобанов.

 

Годишната актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг за периода 2012-2014 г. прави преглед на постигнатите резултати в областта на политиката за управление на суверенните задължения през 2013 г. Основната цел, залегнала в документа, както и формулираните в нея подцели, остават в сила и непроменени. Те са осигуряване на необходимите средства за финансиране на държавния бюджет и рефинансиране на дълга в обращение при оптимални цена и степен на риск.

 

Министерският съвет направи актуализация за 2014 г. на Националната програма за реформи на България. Програмата е изготвена в съответствие със заключенията на Европейския съвет по Годишния обзор на растежа за 2014 г. и акцентира върху изпълнението на мерките в отговор на специфичните препоръки на Съвета от 9 юли 2013 г. Българското правителство запазва дефинираните в програмата за 2011-2015 г. основни национални цели в изпълнение на стратегията „Европа 2020", като си запазва правото за тяхното преразглеждане през 2015 година.

 

През 2014 г. усилията на правителството са фокусирани върху засилване на социалните акценти на политиките, борбата с младежката безработица, подобряване на бизнес средата и намаляване на административните тежести, каза финансовият министър. Успоредно с това са подготвени редица подобрения в нормативната рамка в посока на увеличаване събираемостта на приходите в бюджета от НАП и Митниците, ударно усвояване на фондове от досегашния програмен период и задвижване на проектите по новите оперативни програми. Предвижда се също продължаване оптимизирането на администрацията и фокусиране върху реализирането на електронното управление.

 

Министърът на финансите припомни, че за пръв път в края на 2013 г. за последните няколко години бюджетният дефицит на касова основа е по-висок от този на начислена основа. По думите му, това се дължи на нормализирането на възстановяването на ДДС, като от средата на миналата година то се извършва по поредността на постъпилите заявления, плащанията по европейските програми, включително и в края на годината, както и на изчистването на забавени задължения. Петър Чобанов коментира, че данните за миналата година са чистият фискален резултат, който е постигнат без задържане на ДДС и други плащания от страна на държавата. Чобанов подчерта, че през тази година са предприети и структурни промени с цел повишаване на данъчните приходи, като например въвеждането на фискалния контрол, режима на обратно начисляване на ДДС и мерки за събиране на декларирани, но невнесени задължения.

Станете почитател на Класа