×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Лихвите по ипотечните кредити вече се определят по новите правила

  • Максималният ГПР на бързите кредити става 50%

Мая Цветкова

 

Приетите преди три месеца от Народното събрание промени в Закона за потребителския кредит (в случая се имат предвид заеми за физически лица) влизат в сила от 23 юли 2014 г. Според по-важните от тях, начина на образуването на лихва по ипотечни заеми зще става по нов начин. Тя ще има два компонента, като единят е референтният лихвен процент, а другият е фиксираната надбавка, която не може да бъде променяна едностранно от банката. Относно „надбавката" в договора за заем може да бъде записано, че размерът й няма да се променя за целия срок на кредита, или че това може да стане при точно определени условия и със съгласието на клиента.


Дава се правото на потребителя при сключването на договор за ипотечен кредит да избира процедурата при евентуална невъзможност да го изплати: дали с продажбата на имота, който служи за обезпечение, кредитът да се счита за изцяло погасен (дори поради спад на пазара на имоти сумата по заема да не се покрива изцяло), или ако се налага, кредитополучателят да го доплаща.


Гражданите, които имат възможност да погасят предсрочно кредита си към дадена банка, вече няма да се притесняват, че ще им се наложи да плащат допълнители такси, в някои случаи около 5% от остатъка по кредита. С новите разпоредби кредиторът, т.е. банката, ще има право на обезщетение само до 1 година от началото на погасяване на заема, като допълнителната сума ще е до 1% от остатъка от кредита. Впрочем, някои банки и сега предлагат подобни условия на част от клиентите си, погасяващи предсрочно заема, но само ако това става със собствени средства, а не с цел прехвърляне на заема в друга банка (рефинансиране).


Освен това, общата цена на т.нар. бързи кредитите, отпускани от небанкови финансови фирми (годишният процент на разходите), не може да надминава 50%.

Станете почитател на Класа