×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Депозитите на населението се свиха с почти 480 млн. лв. през юни

  • Кредитите за бизнеса имат годишен ръст от 3,1%

Мая Цветкова


Депозитите на граждани като цяло отбелязват намаление през юни 2014 г. спрямо май с почти 480 млн. лева (1,2%) до 38,584 млрд. лева, сочат данните на БНБ за периода. В сравнение с юни миналата година, те обаче имат ръст от 8,5%. След бързия темп на нарастване на депозитите през последните близо две години, сега за пръв път от немалко време има месечен спад на спестяванията. Това по всяка вероятност се дължи на тегленията на средства от сметките през юни, основно от КТБ и отчасти от ПИБ. Голяма част от изтеглените спестявия на населението са внесени в други банки или пък са инвестирани във фондове и др.


В края на юни 2014 г. общият размер на кредитите за населението достига 18,64 млрд. лева, което е годишен ръст от 0,3%, т.е. колкото беше показателят и за май. По-конкретно, в края на отчетния месец жилищните заеми са 8,89 млрд. лв.и нарастват на годишна база с 0,4% (при годишно увеличение от 0,3% за май). Потребителските заеми в края на юни възлизат на 7,352 млрд. лв., което представлява годишен ръст от 0,9% (колокото и за предходния месец). Обаче т.нар. други заеми продължават да се свиват, като през юни намалението им е с 6,3% на годишна база до 828,5 млн. лева.


Положителен елемент при кредитирането представлява лекото ускоряване на ръстта на заемите за бизнеса до 3,1% през юни на годишна база до общо 36 млрд. лева (спрямо 2,6% за май). Фирмените депозити в края на юни са малко над 15 млрд. лева, като нарастването им спрямо средата на миналата година е със 7,5%.

Станете почитател на Класа