Чобанов: Доверието в БНБ е разклатено

  • Не е необходим заем от МВФ, смята финансовият министър в оставка

Доверието към Българската народна банка е разклатено, коментира министърът на финансите в оставка Петър Чобанов пред бТВ. Той призова партиите да направят всичко възможно да върнат доверието към централната банка. По думите на Чобанов, в цяла Европа централните банки са независими и уважавани институции и затова именно БНБ трябва да каже каква е капиталовата загуба на КТБ и да предложи по какъв начин тя да бъде оздравена. Чобанов беше категоричен, че кризата КТБ няма нищо общо с оставката на кабинета.


Чобанов сподели, че като финансов министър е имал много трудни моменти, но не си е позволил да напусне екипа. Чобанов подчерта, че оставя страната в добро финансово състояние. Според него държавата не се нужда от помощта на експерти от Международния валутен фонд, тъй като сега България не се нуждае от заеми, а фискалният резерв е в размер на 8.8 млрд. лева. "Ако прибавим и средствата от ЕС, резервът ще стане 9 млрд. лева", смята още финансовият министър. По думите му, средносрочната прогноза за българския държавен дълг е 20–22 процента от БВП.


Финансовият министър в оставка не изключи неизпълнението на приходната част в бюджета да надхвърли 500 млн. лева до края на годината, което зависи от служебното правителство. Петър Чобанов препоръча служебният кабинет да емитира дълг при нужда, с което да се избегне актуализация на бюджета.

Станете почитател на Класа