×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Ипотеките поевтиняват, потребителските заеми в лева поскъпват

  • Значителен спад на лихвите по депозити през юни

Мая Цветкова

 

Ипотечните кредити, отпуснати през юни, поевтиняват както на годишна база, така и спрямо месец май, сочат предварителните данни на БНБ за периода. Средният годишен процент на разходите (включващ лихви, такси и комисионни, т.е. пълната цена на заема) за юни 2014 г. при жилищните заеми в лева е 7,36%, при 7,55% за май и 7,59% преди година. ГПР по жилищни кредити в евро за юни е със средна стойност 7,77% (7,86% за май), докато година по-рано е бил 8,19%.

 

Цената на новоотпуснатите потребителски заеми в лева обаче се покачва не само на месечна, но и на годишна база. ГПР по кредитите за потребление в левове през първия летен месец е средно 12,43% (увеличение с 0,29 процентни пункта спрямо май), а преди година е бил 12,08%. От друга страна, средната цена на новите потребителски заеми в евро през юни е 10,34%, т.е. практически същата като през май, а спрямо юни 2013 г. (11,43%) е забележимо по-ниска.

 

За отбелязване е, че през юни се регистрира значителен спад на лихвите по новите депозити на населението, особено при тези в евро. Средната лихва по сметките в лева вече спадна под 3,5% и е 3,36% за юни, при 3,59% за май 2014 г. Докато година по-рано показателят в лева е бил почти 4%. Новооткритите депозити в евро през юни са със средна лихва от едва 2,89%, при 3,44% за май (месечен спад от 0,55 процентни пункта) и 3,71% за юни миналата година.

 

Що се отнася до бизнес кредитите през юни, може да се обобщи, че средните лихви по фирмените заеми в лева са близки до тези през май и осезаемо по-ниски спрямо юни миналата година. Не така стоят нещата при бизнес заемите в евро, чийто лихви през юни са скочили (значително) и на месечна, и на годишна база.

Станете почитател на Класа