×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Актуализацията на бюджета е приета на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС

  • Възможно е БСП да сезира Конституционния съд

Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 година след дебати, продъбжили до около 20 часа на 29 юли. Предложението внесено от Министерския съвет, мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС. "За" гласуваха 117 народни представители, а 61 депутата - "против". По време на гласуването депутатите от БСП скандираха "горчиво", визирайки новото партньорството между ГЕРБ и ДПС, стана ясно от директното предаване по БНТ.

 

Кабинетът предлага увеличение на дефицита от 1,8 до 2,7 процента от БВП и увеличение на тавана на държавния дълг с до 3,4 милиарда лева. Увеличаването на дефицита се налага заради намаляване на приходната част с 500 млн. лв. и допълнителните 225 млн. лв. за НЗОК. Предвидена е и държавна гаранция от 2 млрд. лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

 

За ревизия на държавните пари се обяви и президентът Росен Плевневлиев, според който това ще улесни работата на служебния кабинет.

 

Още при внасянето на законопроекта социалистите се обявиха категорично против предложения сериозен ремонт на бюджета. Те подкрепиха само за промяна на бюджета на Здравната каса, за което ГЕРБ, БСП и ДПС постигнаха съгласие и бюджетът й ще бъде увеличен с 225 млн. лева.

 

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов мотивира предложението си за актуализация с думите, че трябва да се остави възможност да има буфери в момент, когато общественото доверие в институциите е сериозно разклатено. „Трябва да покажем, че съществува възможност при евентуален шок да се реагира бързо. За да може това да се случи, са необходими фискални буфери", аргументира се още той.

 

Според председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов, актуализацията на бюджета не е на кабинета "Орешарски", а на президента Росен Плевнелиев и е белег за създаването на нова коалиция между ГЕРБ и ДПС. Той определи ремонта на държавните финанси като "опит да се узакони един грабеж". Той дори призова премиера в оставка Пламен Орешарски да отговори като финансист дали държавата може да функционира нормално без предложената актуализация.

 

По предложение на ГЕРБ, по всяка вероятност в понеделник следващата седмица народните представители ще обсъдят внесеното от ГЕРБ предложение служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми, които впоследствие да се ратифицират от парламента. В тази връзка от името на БСП Мая Манолова заяви, че подобно разрешение би представлявало "подписване на празен чек" за служебното правителство и ако то бъде прието, БСП ще сезира Конституционния съд.

Станете почитател на Класа