Възможно е Русия да остане без достъп до системата за междубанкова информация SWIFT

  • Евентуалната забрана ще е в рамките на санкциите срещу страната

Британските власти може да предложат на Европейския съюз (ЕС) блокиране на руския достъп за до международната система за междубанкова информация SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) като един от възможните варианти за нови санкции срещу Москва, съобщи Bloomberg, позовавайки се на неназован източник от британското правителство. SWIFT е един от основните канали за комуникация между Русия и международната финансова система. Западните сили вече използваха този вид санкции срещу Иран през 2012 г., като забраниха на доставчиците да предоставят информационни услуги на иранските кредитори.

Експерти са на мнението, че блокирането на достъпа на банките до системата SWIFT няма да е финансова катастрофа за Русия, пише руският портал "Вести". Въпреки това такъв ход би означавал влошаване на финансовия и икономически натиска срещу Москва от Запада. "Изключването на Русия от системата на SWIFT ще бъде много сериозна ескалация на санкциите. Подобен ход няма да блокира големите търговски сделки, но може да доведе до усложнения в трансграничните банкови изчисления и до известна степен може да наруши функционирането на търговските потоци", коментира Крис Уийфър, старши съдружник в консултантска фирма Macro Advisory.

 

Според експерта в сферата на финансите и финансовото право Ричард Рийд, ако подобни мерки бъдат предприети, ефектът от тях ще бъде усетен най-силно в краткосрочен план, но в бъдеще Русия ще бъде в състояние да намери алтернативно решение на проблемите си. "Ограничаването на достъпа на Русия към системата SWIFT в краткосрочен план ще бъде доста болезнено за финансовите и търговските дейности на руските компании. В дългосрочен план обаче ефектът може да е обратен ефект на желания – голямата част от потока на руските международни плащания ще се прехвърли към други по-малко контролирани финансови канали. В резултат на това плащанията на Русия в бъдеще може изобщо да не попадат под каквито и да е санкции", изтъкна Рийд.

Станете почитател на Класа