×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Иван Искров: БНБ има равнопоставено отношение към всички банки

  • Бих се радвал да се реализира заявената от Василев решимост по оздравяването на КТБ, казва управителят на БНБ

От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен (Иван Искров) и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България, заявява Иван Искров в отговор на публикуваното на 23 септември писмо до медиите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Всяко решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона, твърди управителят на Централната банка.

 

Решението на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория", под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка, припомня в изявлението си Искров. Той подчертава, че никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ, а и такава по закон не е била възможна към онзи момент.

 

Иван Искров посочва още, че „би се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало „в мисия" на живота му, „така както преди това беше нейното развитие". Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи, в рамките на закона", казва Искров. Той декларира решимостта си "да защитава стабилността на българската финансова система и да се противопоставя на всеки опит за рушене авторитета на Централната банка и доверието в българските банки".

Станете почитател на Класа