Илия Лингорски: Казусът "КТБ" ще продължи години

Казусът „КТБ" няма да приключи следващата седмица и ще продължи още години, заради неправомерните действия на нашите институции, начело с БНБ, коментира във вторник пред Bulgaria On Air бившият заместник-финансов министър Илия Лингорски. Финансистът посочи, че е твърде странно, че малък на брой хора отиват във Фонда за гарантиране на влоговете да искат достъп до спестяванията си. Той посочи, че последната препоръка на Европейския банков надзор да бъде осигурен достъп до спестяванията на депозантите до 21 октомври 2014, и ако това не бъде направено, „на Фонда е препоръчано да уведоми вложителите, че трябва да си поискат парите си и да започне веднага изплащането на тези искания".
„На нашите институционални началници това не изглежда като нещо повече от препоръка, но ще има много сериозни последици, след като започнат много дела, не само в България, но и в чужбина", коментира Лингорски.
По думите му претенции ще предявят и страни, които на по-ранен етап не биха го направили, заради собствените си неправомерни действия.

Лингорски коментира, че „при желание всичко е възможно и беше възможно много отдавна, но нашите институции забелязаха, че при отсъствие на по-сериозен юридически натиск, могат да правят, каквото преценят".

Станете почитател на Класа