×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 272

Изплащат гарантираните депозити от КТБ в 9 банки

  • Ще отменим цесиите и прихващанията от тази банка

Гарантираните депозити в КТБ ще бъдат изплатени през 9 банки, съобщи премиерът Бойко Борисов, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обсъди ситуацията с Асоциацията на търговските банки в България.

На срещата стана ясно, че ще бъде предложен законодателен текст, който да отмени всички прихващания между кредити и депозити в КТБ (отмяна на т.нар. "цесии"). Законодателната промяна ще бъде предложена за одобрение от парламента между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

Според Бойко Борисов това може да спести на хазната около 800 млн. лева от средствата, с които държавата ще подпомогне Фонда за гарантиране на депозитите при изплащането на минимално гарантираните депозити от 100 хил. евро в КТБ:

От тук нататък сме създали максимално добра организация за времето до 4-ти декември изплащането на хората на депозитите от КТБ. В 9 банки ще се извърши. Няма спорове. Тъй като имаше и други спекулации, ще отменим всички прихващания в КТБ, всички, които са се нагласили през цесии, една вторична далавера. Така че на практика аз се надявам едно 800 милиона да си влязат обратно в държавата.

На срещата бе представен и новият директор на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Той бе категоричен, че на 4-ти декември безпроблемно ще започне изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Засега Миленков предпочете да не коментира имената на банките, защото не са сключени договорите. Въпреки това вече са ясни параметрите. Първата транзакция ще бъде безплатна за потребителите.

Апелът ми е още от сега да не се струпват от първия ден. Това е един съвет, доколко ще го спазят, не знам. Просто да имат разбирането - това е един процес, който няма да спре. Парите ще бъдат осигурени в пълния размер преди изплащането, каза Миленков.

Станете почитател на Класа