Бизнесът – раздвоен за еврозоната

Бизнесът е раздвоен за влизането на България в еврозоната и не е обнадежден от перспективите на европредседателството. Това показва проучване на Българската стопанска камара, според което само 1/4 от фирмите очакват преки положителни ефекти върху дейността си от българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Влизането в еврозоната безспорно е най-мащабната реформа, която предстои на страната ни в близките години, но точно заради това и страховете са големи. Бизнесът е разделен в очакванията и в разбирането, дори в достъпа до информация по въпроса. 43% все пак одобряват влизането в Европейския валутен съюз, но срещу тях стоят другата половина от фирмите, които не са готови за това.
От БСК правят сравнението с трите балтийски държави, които, по думите на заместник-председателя Димитър Бранков, "достатъчно много приличат на България". "По отношение на упражнявания валутен борд, който са имали преди да влязат в еврозоната трите балтийски държави, бизнесът там е бил един от най-големите поддръжници на тази крачка", казва Бранков.

Станете почитател на Класа