Николай Василев: Участието в еврозоната ще доведе до ръст на икономиката и доходите

Еврозоната е съюз, който все още има структурни проблеми. За пример мога да дам Гърция. При нас също има опасност да се случи това, което се случи с Гърция. Нашите политици са фискално безотговорни.

 

Дори и да бъдем фискално дисциплинирани като Германия например, то после ще трябва да плащаме за безотговорността други държави. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ икономистът Георги Вулжев, който коментира темата за еврозоната. Заедно с него гост беше и финансистът Николай Василев.

 

"Участието в еврозоната ще доведе до ръст на икономиката и доходите. Участието в еврозоната ще доведе до ръст на инвестициите в България. Със сигурност ще има по-добър банков надзор. Най-важното е, че ще бъдем припознати от Западна Европа за нормална и просперища държава.

 

 

Ако България е в еврозоната, няма да ни подритват и да ни обясняват, че сме двойкаджии, както е сега. България не е пример за фискална безотговорност. България в последните години има голям бюджетен излишък", отговори Василев. "Причината да има излишък е наличието на валутен борд. Това е основният фактор. Влезем ли в еврозоната това ще се промени и политиците ще станат фискално безотговорни. Според мен е добре от Западна Европа да ни четат конско и да ни натискат да се справим с проблемите. Еврозоната не е панацея, която ще ни реши проблемите.

 

С въвеждането на еврото няма да се решат и проблемите с корупцията", продължи да отстоява тезата си Вулжев. "Аз съм голям фен на валутния борд. Той свърши отлична работа за 21 години, но смятам, че тези години са достатъчни за всички правителства. Със сигурност участието в Еврозоната няма да бастиса валутния борд", категоричен беше Василев.

Станете почитател на Класа