Bank of America: Европа може да се окаже епицентърът на нова криза

Ако настоящото отслабване на развиващите се пазари се превърне в световна криза, то Европа може да се окаже нейният епицентър. Това предупреждават от американската Bank of America Merrill Lynch, цитирани от Bloomberg.

Европейските акции се представят по-зле от очакваното в последно време на фона на срива на валутите на развиващите се пазари и затегнатата ликвидност на долара. Със своята отворена икономика и високи нива на дълг регионът е по уязвим към проблемите на развиващите се държави и може да се окаже каналът, който да разпространи кризата и в САЩ.

Според стратега на банката Томи Рикетс Европа може да повтори случилото се с Япония в навечерието на азиатската финансова криза в края на 90-те.

„Ако кризата с валутите на развиващите се пазари стане глобална и обхване повече класове активи, смятаме, че стресът ще дойде от Европа, както дойде от Япония през 1998 г., преди да стигне американския бряг“, заяви той.

Според Рикетс рискът е в това, че нестабилността на развиващите се пазари ще предизвика разширяване на европейските корпоративни кредитни спредове – които са изкуствено подтиснати от програмата за количествени облекчения, с което ще засегнат и американските кредитни пазари и акции.

Друг риск се крие и в поскъпването на еврото, тъй като европейските инвеститори ще обръщат своите валути от развиващи се пазари и ще очакват по-строги условия за ликвидност в Европа, допълва още Рикетс. Това на свой ред ще доведе до натиск върху печалбата на компаниите в региона.

Очаква се Европейската централна банка да потвърди в четвъртък, че планира да започне забавяне на програмата за изкупуване на облигации от октомври, преди да увеличи лихвените проценти през есента на 2019 г.

 „По-слабо евро, положителен икономически глобален фон (особено при износа) и свиване на спредоведе представлява най-добрият коктейл за по-добро от очакваното представяне на европейските акции“, посочва Рикетс.

Станете почитател на Класа