Банките натрупаха рекордна печалба от 1 милиард и 300 милиона лева

Догодина лихвите няма да тръгнат рязко нагоре и ще бъдат поносими, особено ако икономиката расте. Това каза в ефира на Нова телевизия „Здравей, България” банкерът Левон Хампарцумян. Коментарът му дойде по повод прогнози на експертите, според които лихвите ще скочат драстично през 2019 година.

 

https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2016-48/big/levon-hamparcumqn-ikonomikata-ne-e-bila-v-po-dobro-systoqnie-ot-10-godini-415771.png

 

Хампарцумян обясни, че ако тези очаквания станат реалност, то дълговете на големите държави ще станат непосилни за самите тях. Ако има нещо, за което трябва да се притесняваме, това е да запазим темпа на растеж на икономиката, категоричен бе банкерът. Той коментира още, че е нормално и банките да генерират печалби, при положение че икономиката и брутният вътрешен продукт нарастват. Трябвало обаче регулаторните органи да следят за това таксите, които налагат финансовите институции, да бъдат нормални.

Левон Хампарцумян коментира и идеята БНБ да регулира размера на кредитите, които се отпускат на определени лица, така че заемите да са съобразени с доходите на кредитоискателя. Това е с цел да се предпазят хората от свръхзадлъжняване. У нас, на системно ниво, такова свръхзадлъжняване няма. Българинът е доста консервативен и разумен, когато става дума за взимане на кредит, каза банкерът.

 

Станете почитател на Класа