Финансист: БВП на България може да нарасне с 3%

Брутният вътрешен продукт на България може да нарасне до 3%, тъй като не може да се разчита само на вътрешното потребление, заяви финансистът Юлиан Войнов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него, въпреки че Европейската комисия (ЕК) наскоро намали прогнозата си за ръста на БВП на България до 3,3%, това си остава смело предположение.

„Годишната прогноза за 10% капиталови разходи е прекалено висока. Очакванията ми за ръст на БВП на България са между 2,5% и 3%, защото не може да се разчита само на вътрешното потребление“, подчерта експертът.

По неговите думи България неминуемо ще бъде повлияна и от решението на Великобритания относно Brexit и от развоя на търговската война между САЩ и Китай.

„На глобално ниво песимизмът относно нова световна финансова криза започна да намалява. Но при всички случаи ще има забавяне и някои държави ще го усетят силно“, добави Войнов.

В Обединеното кралство се проведоха частични местни избори, които по категоричен начин подчертаха настроенията в обществото за проевропейски нагласи, добави още той.

„Консервативната партия загуби 1330 места в общинските съвети на местните частични избори във Великобритания. Либералдемократите са големите печеливши с над 700 места. Проевропейските партии отчитат най-сериозен успех“, коментира финансовият експерт.

Станете почитател на Класа