Дълговата криза в САЩ може да принуди властите да орежат „социалния пакет”

Професорът от Харвардския университет Мартин Фелдщайн от страниците на американското издание The Wall Street Journal призова за драстично намаляване на социалните програми в САЩ, така че американската икономика да има шанс да избегне дългова криза.

Според експерта Съединените щати могат да очакват сериозна дългова криза, ако правителството не промени структурата на бюджетните разходи. Фелдщайн подчертава, че намаляването на разходите за отбрана не може да се осъществи под определено ниво, затова трябва да се намалят различните субсидии и помощи. Например, той предлага да се повиши възрастта за получаване на пенсия до 70 години, а след това да се индексира в съответствие с продължителността на живота.

 

 

„За да се избегнат икономическите трудности, правителството трябва или да наложи по-високи данъци, или да намали бъдещите разходи. Тъй като увеличението на данъците отслабва икономическите стимули и още повече забавя икономическия растеж, което влошава съотношението дълг към БВП, по-добрият подход е да се забави растежа на държавните разходи”, пише Фелдщайн.

Той призова да се обърне специално внимание на такива програми като Medicare, Medicaid и Social Security - финансирането им, според Фелдщайн, трябва да бъде съкратено на първо място.

Според изчисленията, публичният дълг на Америка скоро ще надхвърли 22,4 трилиона долара. В Конгреса на САЩ прогнозират бюджетен дефицит тази година от 1,2 трилиона долара.

 

Превод: В.Сергеев https://pogled.info

Станете почитател на Класа