Годишен Процент на Разходите (ГПР) - какво трябва да знаем?

Годишен Процент на Разходите (ГПР) -  какво трябва да знаем?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.04.2021
  • Сподели:

Действителният годишен процент на разходите е обобщение на разходите, които кредитополучателят би направил за една година от тегленето на заема. Стойността на ГПР обаче не може да се тълкува еднозначно: колкото по-висока е стойността, толкова по-малко печеливш е заемът. Колко пари в крайна сметка остават в джоба ви, също зависи от няколко други фактора.

 

Защо трябва да обръщате внимание на ГПР?

 

0lupa

 

 

Коефициентът ГПР е един от най-надеждните показатели за рентабилност на кредита. Тези няколко цифри определено ще ви кажат повече от най-примамливия рекламен слоган. Ще научите от тях какво представляват отделните компоненти на заема и колко ще бъде крайната сума, която трябва да бъде възстановена.

 

Как да се изчисли влиянието му върху кредита?

 

Реалният годишен процент на разходите със сигурност ще ви каже много повече от пресечената му точка - лихвения процент. Това е така, защото е стойност на компонента, като се вземе предвид цяла гама от различни количества, които сами по себе си може да не изглеждат твърде високи. Комбинацията им в ГПР обаче може да изненада много кредитополучатели.

 

От какво се състои ГПР?

 

Определението на ГПР, съдържащо се в Закона за потребителския кредит, го описва като "общата стойност на кредита за потребителя, изразена като процент от общата сума на кредита". Общата сума на реалната годишна лихва се състои от няколко вида такси.

 

Компоненти на стойността ГПР:

 

-комисионна такса,

 

-такса за плащане на заем,

 

-размера на лихвата,

 

-застраховка на заема,

 

-други такси за обработка.

 

Също така си струва да се има предвид, че процентното разпределение на отделните компоненти може да бъде коренно различно за отделните заемодатели. Уверете се, че компанията умишлено не рекламира с най-ниска стойност, като увеличава останалите. ГПР намалява въздействието на този вид практика, като представя действителния размер на задължението.

 

 

Източник: https://speshenkredit.com

Станете почитател на Класа