Експертът Десислава Николова за Бюджет 2023: Бюджетен дефицит от 3% едновременно с ръст на доходите е трудно постижимо

Експертът Десислава Николова за Бюджет 2023: Бюджетен дефицит от 3% едновременно с ръст на доходите е трудно постижимо
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2023
  • Сподели:

Бюджетен дефицит от три процента едновременно с ръст на доходите на бюджетните служители е много трудно постижим. Така финансисти коментират подготвяната държавна сметка за втората половина на годината.

 

 

 

При ограниченията в бюджета е възможно увеличение на заплатите, но не във всички сектори, смятат финансовият анализатор Десислава Николова.

Според Николова, държавата не може да компенсира едновременно заетите във всички сектори. Разумно е това да стане най-напред там, където заплатите не са увеличавани:

"Трябва да се търси оптимален начин за компенсация, защото при всички случаи не могат да получат обезщетение и увеличени възнаграждения всички, колкото и да ни се иска".

Евентуално повече средства в Бюджета могат да се съберат с увеличаването на приходите и овладяването на корупцията. Това е възможен вариант за повече пари за ръст на доходите, казва Десислава Николова:

"Корупцията в икономиката, неправомерното изразходване на средства - това ни е на нас основния проблем. Пари има. Въпросът е как се разпределят те".

Хората обаче не са оптимисти за ръста на своите доходи, които, според тях, инфлацията продължава да изяжда.

Станете почитател на Класа