Николай Каварджиклиев: Ще приемем еврото тогава, когато сме готови

Николай Каварджиклиев: Ще приемем еврото тогава, когато сме готови
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2023
  • Сподели:

Страната ни трябва да приеме еврото тогава, когато е готова. Моята оценка е, че все още няма ясна готовност, или поне няма такива публични индикации от Българска народна банка (БНБ) и Министерски съвет (МС).

 

 

Това коментира пред БНТ Николай Каварджиклиев - кандидатът за гуверньор на БНБ, издигнат от БСП.

По думите му все още не е изготвена ясна комуникационна стратегия, не е извършено обучението на кадри. Той посочи три основни предизвикателства, свързани с въвеждането на валутата:

"Техническото - синхронизирането на разплащателните системи и софтуер, за което предполагам, че има добра подготовка. Комуникационната, разяснителната част и обучителната част, представянето на процеса пред населението още не е извършено", изтъкна Каварджиклиев.

Той обяви, че споделя политическата оценка на БСП за фиксацията в дефицита, като също така не е съгласен с орязването на социалните плащания.

"В момента най-сериозните икономики в Европа имат много по-големи дефицити. В момента сме в коренно различна ситуация от това, което беше Европа преди три години - първо Covid, после войната в Украйна", коментира още Каварджиклиев.

Според него трябва да се покрие 3-процентния дефицит, когато страната има възможност и когато няма да страдат хората и социалните разходи. Той попита защо трябва точно тазгодишният бюджет да е с 3% дефицит, а не например този за 2024 г.

"Моята визия е, че трябва да влезем в еврозоната. Това ще доведе до изключително много плюсове, ще доведе до значителен ръст на инвестициите в България, ще отпаднат валутните рискове, ще има много по-бързи и лесни транзакции", посочи Каварджиклиев.

Трябва обаче да има синхрон между мерките на БНБ и кабинета - отбеляза той. Първото нещо, което ще направи, ако бъде избран ще е съставяне на пътна карта съвместно с Министерския съвет. Николай Каварджиклиев коментира, че пътят към еврозоната ще е труден, ако министърът на финансите и управителят на БНБ са в противоречие.

Станете почитател на Класа