Експерт: Няма връзка между въвеждането на еврото и инфлацията

Експерт: Няма връзка между въвеждането на еврото и инфлацията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2023
  • Сподели:

Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? - краткият отговор е не.

 

 

Това показва доклад на Съвета за икономическите анализи към правителството, който ще излезе до седмици.

Експертизата си дават едни от най-добрите икономисти в Европа. Един от тях е Гунтрам Волф. Той обяснява какви са шансовете на България да замени лева с еврото през 2025 година и има ли от какво да се притесняваме, информира Нова телевизия.

Волф е политически икономист и главен изпълнителен директор на Германския съвет за международни отношения. Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен тръст в Брюксел – Bruegel. Преди това работи в Еврокомисията. Там изследва макроикономиката на еврозоната и начините за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти. А през 2020 г. авторитетното издание „Бизнес инсайдър” го подрежда в класацията сред 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. Днес работи с българското правителство и е част на съвета за икономически анализи.

"В момента сме в ситуация на глобална инфлация.

Но въвеждането на еврото няма да доведе до допълнително покачване на цените.

Това, което трябва да направите , е да подготвите бизнеса за тази трансформация, така че да има един прозрачен процес при определяне на цените. Много е важно в ресторантите, магазините, фризьорските салони,в сектора на услугите, които се използват всеки ден – цените да се показват и в двете валути едновременно за определен период", заяви пред Нова телевизия Гунтрам Волф.

Станете почитател на Класа