Народните представители прекрояват бюджета с искания за нови харчове

Народните представители прекрояват бюджета с искания за нови харчове
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.07.2023
  • Сподели:

Над 80 предложения са вкарани в парламентарната комисия по финанси за второто четене на държавния бюджет за 2023 г. Вчера изтече последният срок и в същия ден депутатите буквално са засипали комисията с добавки към приетия на първо четене проект на финансовия министър Асен Василев.

 

 

 

Народните представители от всички политически сили се надпреварват да предлагат допълнителни харчове основно за повишение на заплатите в бюджетната сфера, но и в държавните висши училища, здравните заведения, културните институти, съобщават от "Сега". Общо взето всички организации, които протестираха тези дни, са уважени и депутатите предлагат увеличение на заплатите в тях между 10 до 20%. Трудно е да се пресметне с колко се завишават общите разходи от тези многобройни предложения, а и голяма част от тях се припокриват.

Всички обаче предлагат допълнителните разходи да се покриват от планираните капиталови инвестиции на държавата. А те са за 8.2 млрд. лв. - рекордно висока сума на фона на оставащите 5 месеца от годината, в които ще се изпълнява бюджетът. Всеобщото мнение на политическите сили е, че планираните капиталови разходи ще се изпълнят само наполовина, т.е. мегдан за раздуване на разходите има колкото щеш.

Само БСП прави изключение като смята, че дефицитът може да се завиши до 4% и това да развърже кесията за повече разходи.

Впечатление прави общото предложение на лидерите на ГЕРБ, ДПС и ДБ за завишаване на бюджета на МВР (и ДАНС) със 157 млн. лв. за осигуряване на 10% ръст на основните заплати на служителите. Предвижда се и увеличение на допълнителните възнаграждения за време на разположение, за специфични служебни дейности, за постигнати резултати, за облекло и храна, за пътни пари по време на годишен отпуск.

"Продължаваме промяната" отделно са внесли свое искане за допълнителни 150 млн. лв. за вдигане на заплатите в МВР от 1 август, въпреки че съпредседателят на партията и финансов министър Асен Василев отказа вече на полицейските синдикати увеличение на заплатите тази година. Полицаите получиха 20% ръст на възнагражденията през 2022 г., а финансовият министър обяви, че само бюджетните организации, които миналата година са били пропуснати, сега ще получат увеличение на заплатите.

Почти всички партии предлагат да се вдигнат заплатите и на служителите в ГД "Изтърпяване на наказанията" и ГД "Охрана" към правосъдното министерство, както и възнагражденията в агенциите към земеделското министерство - за горите, за рибарство и аквакултура, за борба с градушките и БАХБ, даже сумите, които се цитират са едни и същи.

Пълно единодушие има и за 20% ръст на заплатите в спешната медицинска помощ и регионалните здравни инспекции, за което са необходими допълнително около 30 млн. лв.

Почти всички партии предлагат да се повишат възнагражденията в НОИ, БНР, Селскостопанската академия.

ПП предлага 25 млн. лв. допълнителен разход за увеличаване на заплатите в НАП и Агенция Митници. БСП също прави подобно предложение за 22 млн. лв., което ще позволи 10% ръст на възнагражденията в приходните агенции.

ГЕРБ иска завишение на бюджета за образование с 22 млн. лв., с които да бъдат увеличени минималните заплати за академичните длъжности в държавните университети и още 7.7 млн. лв. за БАН със задна дата от 1 януари 2023 г. ,"за да се избегне изоставането им от педагогическия състав в училищата".

"Възраждане" са внесли искане за 30% ръст на заплатите на служителите в Държавна агенция Архиви и за 30% в НСИ, където последното увеличение било от 2020 г.

Не са подминати и работещите в Националното Тол управление към АПИ, за които БСП иска 30% ръст на заплатите, които не били увеличавани от три години.

Едни от най-крупните завишения на бюджетните разходи се предлагат по линия на земеделието.

Депутати от ГЕРБ искат в бюджета да бъдат осигурени допълнителни 170 млн. лв. за компенсации на земеделските стопани във връзка с войната в Украйна, както и заради повишените цени на енергоносители, фуражи, торове и горива. Тук се включват също така 5.6 млн. лв. за изграждане на държавна лаборатория на ГКПП Капитан Андреево и 8 млн. лв. за градозащита по самолетен способ. Според вносителите от ГЕРБ тези 170 млн. лв. можело да бъдат осигурени от завишаване на събираемостта на ДДС.

ДПС посочват същата сума - 170 млн. лв. допълнителни за подкрепа на земеделските стопани. Докато ПП предлагат 20 млн. лв. допълнително за компенсиране на земеделски стопани за претърпени щети от неблагоприятни климатични последици.

Голямо наддаване сред политическите партии има и за повече харчове за култура и изкуство.

Група народни представители от различни партити предлагат допълнителни 30 млн. лв. за културни инициативи, целеви програми и творчески проекти в областта на културата и изкуството и основно за увеличаване на издръжката и заплатите в държавните културни институти.

БСП иска 53 млн. лв. повече в сектор "Култура" - за издръжката на музеи и галерии, театри, националната филмотека, библиотеки, читалища.

"Възраждане" са по-скромни - предлагат с 15 млн. лв. да се увеличат средствата на Министерство на културата за повишение на заплати в музеи, галерии, театри, библиотеки, читалища.

Не са забравени и вероизповеданията - повечето партии предлагат да се завишат първоначално планираните субсидии.

Най-скромни

Всъщност най-скромни се очертават от ИТН. Те предлагат да отпаднат част от мерките на финансовия министър Асен Василев за затягане на данъчния контрол в преходните разпоредби на бюджета - задължително изплащане на заплатите в заведенията по банков път, предварителното деклариране на данни за превоза на стоки с висок фискален риск и деклариране всеки месец на фирмените каси.

ИТН предлага още субсията на политическите партии да падне от сегашните 8 лв. за получен глас - на 1 лев. Това ще направи икономия от близо 9.4 млн. лв. до края на годината.

 

Освен това ако се премахне 9% намалените ставки по ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на услуга за използване на спортни съоръжения и обща туристическа услуга ще се спестят 152.4 млн. лв., които може да позволят увеличение на служителите на спешна медицинска помощ, БАХБ, ИАГ, ИА Борба с градушките, ИА Рибарство и аквакултури и Селскостопанска академия, предлагат от ИТН.

Станете почитател на Класа