Няма край! Отново променят формулата за минималната заплата, а в чужбина...

Няма край! Отново променят формулата за минималната заплата, а в чужбина...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.07.2023
  • Сподели:

Формулата за определяне на минималната заплата ще бъде променена. Механизмът за определяне на минимална заплата съобразно европейските регламенти е бил тема на разговор между министъра на труда Иванка Шалапатова и представители на АИКБ.

 

 

 

“Имаме готовност да възобновим дейността на създадената работната група по тази тема и да инициираме предложения за промени”, е заявила министър Шалапатова.

Предишният парламент реши, че минималната заплата ще бъде 50% от средната за страната. Според прогнози на Министерство на финансите при спазване на тази формула от януари 2024 г. минималната заплата трябва да стане 935 лв. Но в социалното министерство обмислят възможности за промяна на тази формула.

В министерството подготвят и пенсионна реформа. Целта е да създадем екип с участието на социалните партньори и международни експерти с опит в дизайна на пенсионни модели, за да могат да бъдат решени основните проблеми, е заявила министър Шалапатова.

 

 

 

В същото време минималната заплата в България е пет пъти по-ниска, отколкото в Германия и над четири пъти по-малка отколкото във Франция. През юли 2023 г. минималната заплата у нас е 780 лв., което прави 398,81 евро, пише  в.Труд.

 

В Германия минималната заплата е 1997 евро, а във Франция е 1747,20 евро, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Минималната заплата е увеличена от средата на годината в осем страни от ЕС. Това са Чехия, Гърция, Испания, Франция, Люксембург, Унгария, Нидерландия и Полша.

Най-голямо е увеличението на минималната заплата в Люксембург - със 120 евро до 2508 евро. Именно в Люксембурт е най-високата минимална заплата за страните от ЕС. От юли минималната заплата в Испания е увеличена с 93 евро до 1260 евро, а в Гърция - със 78 евро до 910 евро.

Минималната заплата в България не само е най-ниската в ЕС, но освен това в редица страни доходите нарастват по-бързо отколкото при нас.

В България минималната заплата е нараснала само с 36 евро, или с 9,8% спрямо месец юли миналата година. В Германия увеличението за същия период е с 14,8% или с 258 евро. В Литва през последните 12 месеца минималната заплата е нараснала с 15%, или със 110 евро, а в Полша - с над 26%, или със 169 евро.

Най-близо до нас са Румъния и Латвия, където минималната заплата е съответно 604 евро и 620 евро. Оказва се, че минималната заплата в Румъния е с над 50% по-висока от тази в България и северната ни съседка значително повече се е доближила до средните доходи в страните от ЕС.

Ако погледнем данните на Евростат за покупателната способност на минималната заплата, тоест както можем да си купим с нея, пак сме на последно място в ЕС. Но по този показател не сме пет пъти по-зле от германците, а сме само около три пъти по-бедни.

Причината за това е, че в страната все още има стоки и услуги, които са по-евтини отколкото в Германия, въпреки че част от храните в България вече са по-скъпи отколкото в Германия.

Ако направим сравнение с държавите в Европа, които не са членки на ЕС, пак се оказва, че сме едни от най-бедните.

От наличните в Евростат данни само в Албания минималната заплата е по-ниска, отколкото у нас. В Албания тя е 375 евро, като за година нараства със 107 евро или с 40%. Минималната заплата в Сърбия е 460 евро, в Турция е 474 евро, а в Черна гора е 532 евро.

 

Станете почитател на Класа